Het was 2003. De F-16's vlogen nog af en aan, met een enkele vakantievlucht ertussendoor. Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot Defensie er een open dag hield.

Duizenden vergaapten zich aan de demonstraties op het terrein van Vliegbasis Twenthe. De Italianen vlogen in formatie met de Italiaanse vlag en militairen probeerden met wervende brochures nieuwe aanwas binnen te halen. Een grandioos succes, niemand kon op dat moment vermoeden welke donkere wolken zich boven de start- en landingsbaan samenpakten.

Sluiting per 2007

Een dag na de open dag was het ineens voorbij. Defensie-minister Kamp maakte bekend: sluiting per 2007. De heersende bestuurlijke opvatting in de regio was dat vliegen op Enschede mogelijk moest blijven en daar werden miljoenen voor uitgetrokken. Dat was de start voor tal van plannen van tal van mensen met tal van ambities. Tegenstanders zagen andere mogelijkheden voor het terrein en zetten daar, met een reeks van demonstraties en rechtszaken, zwaar op in.

Civiele luchthaven

Sinds 30 maart 2017 is voormalige luchtmachtbasis Twenthe officieel civiele luchthaven Twente Airport. Na 77 jaar militair toezicht is het een civiele luchthaven geworden. Vliegen op zonnige vakantiebestemmingen is dan weer niet mogelijk. Twente Airport zal gebruikt worden voor het testen en ontwikkelen van bemande en onbemande luchtvaart. Ook worden grote vliegtuigen ontmanteld op de luchthaven.