nieuws

Pastoor opgepakt voor misbruik Oldenzaals kind

Pastoor opgepakt voor misbruik Oldenzaals kind
Pastoor opgepakt voor misbruik Oldenzaals kind
Een voor pedofilie veroordeelde pastoor zit opnieuw vast op verdenking van seksueel misbruik van een kind. Hij zou zich in Frankrijk hebben vergrepen aan een 12-jarige jongen uit Oldenzaal.
De man zit sinds maandag vast in Almelo. Het openbaar Ministerie wil alleen zeggen dat er een een 60-jarige man is aangehouden in deze zaak. Volgens de Tubantia gaat het om de pedoseksuele priester Van der V. die eerder is veroordeeld voor het misbruik van minderjaardigen. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden op een camping in Frankrijk.
Van der V. kwam begin dit jaar in het nieuws in verband met misbruikzaken in een parochie in Amersfoort. Tussen 1987 en 2008 deden zes slachtoffers van de pastoor aangifte. Voor misbruik van drie jongens in Zoetermeer kreeg hij drie maanden voorwaardelijke celstraf. Door gebrek aan bewijs en verjaring kwamen andere aangiftes niet tot een rechtzaak. Van der V. werd wel gestraft door de kerk; hij mocht niet meer een mis opdragen, sacramenten uitdelen of pastorale zorg verlenen.
De kwestie bracht ook kardinaal Ad Simonis in verlegenheid. Toen Simonis aartsbisschop was van het bisdom Utrecht hielp hij van der V. aan een nieuwe baan als pastoor. In februari gaf Simonis toe dat  hij dat had gedaan ondanks dat hij wist dat de priester in 1990 veroordeeld was voor seksueel misbruik van jongens. Een psychiater onderzocht Van der V. en op basis van dat onderzoek, dat Simonis naar eigen zeggen zelf had geëeist, benoemde hij de man.
De man zit voor 14 dagen vast nadat hij donderdag was voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.