nieuws

WAUW!

Aflevering 2   In ieder werelddeel waar ik ben geweest hangt een ander soort wereldkaart. Bij ons vindt je Europa in het midden op de kaart, bij de Amerikanen hebben ze the USA op dit centrale punt. We zijn nu in Down Under en dat heet zo omdat Australie en Nieuw Zeeland onderin liggen... Nou, daar denken ze zelf anders over in het hostel waar we hebben overnacht. We zaten te kijken naar die rare kaart en konden niet direct begrijpen waar we naar keken. Het was de wereld op zijn kop. Letterlijk. Met Down Under bovenaan.
Voor Metta en haar man Sanne was de keuze eenvoudig. Ze wilden een paar jaar in het buitenland wonen en hadden een klein eisenlijstje. Niet te koud of te heet, geweldige natuur waar je doorheen kon dwalen en er moest Engels gesproken worden. Nieuw Zeeland dus. En toen volgde het tweede eisenlijstje: het huis moest op een geweldige plek liggen en het liefst op het Zuidereiland. Maar daar was geen werk te vinden, dus zitten ze nu al een paar jaar vlakbij Auckland in Green Bay. Metta had mij al via de mail al lekker gemaakt over hun paradijs, maar toen we door de wijk reden, kon ik niet geloven dat ze echt op een klif zouden wonen. De zee leek verder weg en alle huizen stonden netjes in een rij naar de weg toe. Totdat we tussen de huizen door over het paadje richting de zee reden. We kwamen uit bij een prachtig huis en toen we door het huis heen naar de veranda liepen, vielen onze monden open. Zo'n geweldig uitzicht hadden we nog nooit gezien. Voor de andere kant van het huis, een paar meter lager, begint een jungle met allerlei tropische vogels. Vanaf de veranda kijken we uit over de toppen van de bomen, waar de wind doorheen wappert en daarachter  begint de baai met groenblauw water. We snappen waarom Metta en Sanne hun kinderen hiermee naar toe hebben gesleept. WAUW!
De vader van Metta heeft bij het eerste bezoek een pad door de jungle gemaakt naar de waterkant toe. Er staan zilverpalmen en als Metta de enorme bladeren over een ondiep gat legt, ontstaat er een natuurlijke trampoline. ' Leuk voor de kinderen!' roept ze. Met haar heggenschaar knipt ze de jungle bij. Ze is wildenthousiast over haar privejungle en het mooiste is, het is helemaal veilig. Geen slangen, enge grote spinnen of schorpioenen. Hun eigen gemene kat Charlie is zo'n beetje het gevaarlijkste dier in de hele omgeving.  In het water is het anders. Roggen en haaien zwemmen en jongen veel in deze baai. 'Maar haaien eten vis, geen mens.' zegt Metta zelfverzekerd.
Ze neemt ons in haar stoere auto mee naar een strand verderop waar de natuur het duidelijk wint van de mens. Ze doet haar warme wintermuts op. Vol verbazing kijken we haar aan. We hebben al kinderen met mutsen op zien lopen, terwijl het 20 graden is en vonden het zielig, in die hitte met een muts op. Maar daar is het niet voor. 'Tegen die helse wind!'  verklapt ze. En na een uur lopen op een strand waar het zeker windkracht zeven is, is een muts over de oren heel fijn. Ik heb een muts bij me, omdat het op het Zuidereiland nog kan vriezen, dus die ga ik vanaf nu af ook dragen. Integreren heet dat.
De kinderen zitten vandaag gewoon op school. Ze gaan naar een natuurvriendelijke school. De kids mogen geen boterhamzakjes mee, ze lopen naar school en daar hebben ze kippen. Een wormhuis waarvan de urine van de wormen gebruikt wordt voor bemesting van de groententuin en ze kennen veel van de planten en bomen die ze zelf hebben gepland. Het speelplein is voor een deel overdekt, want de zon is hier gevaarlijk. Huidkanker is een van de meest voorkomende ziektes. Blijkbaar zit het gat in de ozonlaag precies boven Nieuw Zeeland.
Het allermooiste is dat zelfs Sinterklaas en de Pieten weten dat ze naar Nieuw Zeeland zijn verhuisd. De kinderen mogen hun schoen zetten en zingen in de schoorsteen hun liedje voor de Sint. Wel heel hard, zodat iedereen het hoort, zelfs aan de andere kant van de wereld.
Jauke

weergeven op een grotere kaart

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.