nieuws

Overijssels Glorie: zoektocht naar de mooiste muziek

Krijn Torringa
Krijn Torringa
‘Een gezellige zondagmiddag met mooie muziek en de regionale sport. Dat is de basis voor ‘Overijssels Glorie’ op Radio Oost. Ooit opgezet door de legendarisch Hilversum 3 diskjockey Krijn Torringa ( o.a. Hollands Glorie en TopPop AVRO). Toen Krijn ziek werd mocht ik het programma van hem overnemen. Op mijn eigen manier, maar net zoals Krijn: altijd op zoek naar mooie muziek.
Krijn Torringa stelde de platenlijst als volgt samen. Hij ging voor zijn immense platenkasten staan en zocht aan hand van de cd-titels de plaatjes uit. Met plastic tassen vol cd’s en een handgeschreven platenlijst kwam hij naar de RTV Oost studio om zijn programma te doen. En dat klonk als een klok. De schijnbaar bij elkaar geraapte muziek vormde één geheel.

De moderne techniek had Krijn Torringa het niet zo mee op. Hij gebruikte de Dalet-computer om af en toe een jingletje mee te draaien, maar verder moest hij niets van het ding weten. Mijn uitleg over alle mogelijkheden die de Daletcomputer biedt ging het Krijn’s ene oor oor in en het andere oor weer heel snel uit. De plaatjes draaide hij vanaf de cd, zoals hij vroeger ook al met de vinylplaten had gedaan. Verder niet te moeilijk doen. Twee schuifjes op de mengtafel voor de cd’s, 1 voor de microfoon, 1 voor jingles uit Dalet en 1 voor de sportbijdragen en klaar was Krijn!
Over de samenstelling van een muziekprogramma heb ik veel van Krijn Torringa geleerd. Er zijn mensen, zoals Joost den Draaier (Willem van Kooten) die vlak voor het begin van de uitzending de eerste (rake) plaat kunnen uitkiezen. Ik loop daar de hele week over na te denken. Loop langs de platenkasten in de Fonotheek. De opener moet staan als een huis! De platen moeten herkenbaar zijn, afwisselend en verrassend en het programma opbouwen.

Ik ben nog steeds op zoek naar die plaat die mij weer zo raakt als in die tijd dat ik de popmuziek begon te ontdekken. Veel naar de radio luisteren. Platenlijsten van stations in binnen- en buitenland uitpluizen. Heerlijk! Er moeten nog van die prachtige vergeten platen zijn die ik kennelijk vergeten ben. In de rubriek ‘De Plaat van Maat’ presenteert muziekliefhebber Jacco Maat elke week een verrassend nummer uit zijn immense verzameling met een prachtig verhaal. Luister maar eens op: http://www.plaatvanmaat.nl
Voor de zoektocht naar de mooiste muziek schakel ik graag de luisteraar in. Er is al een groepje dat mij regelmatig tipt, maar dat groepje mag best een groep worden. Te extreme muziek kan niet op de zondagmiddag op Radio Oost maar mooie en de mooiste muziek natuurlijk wel. Heb je tips, suggesties of verhalen? Stuur ze naar overijsselsglorie@rtvoost.nl. Ik maak er graag gebruik van. Op zoek naar de mooiste muziek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.