nieuws

"Mijn ex is 14 dagen gegijzeld in Nigeria"

Mary van Heek
Mary van Heek
"Mijn ex is veertien dagen gegijzeld in Nigeria". Dat zeggen de mensen niet vaak die ik interview voor Tijd voor Theater. Maar Mary van Heek zei het wel...
Het begon allemaal in oktober. Ik kreeg een enthousiaste mail dat ik aandacht moest besteden aan het Kerstconcert van het Stedelijk Koor Enschede. Dat was zo bijzonder. Maar in oktober ben ik nog niet bezig met december. Ik mailde terug dat ik dat nog niet kon toezeggen. Het was nog ver weg en er gebeurt zo verschrikkelijk veel. Ik kreeg de volgende mail retour.
Hoewel ik had gehoopt op een (nu al) positieve reactie, kan ik natuurlijk niet overzien wat "zo verschrikkelijk veel" voor jou inhoudt. Graag hou ik je op de hoogte. Inmiddels zijn onze gezamenlijke repetities in Duitsland en Enschede in volle gang.
Hierna volgde nog wat heen en weer gemail en uiteindelijk een telefoongesprek met de voorzitter, Mary van Heek. Familie van Scholten én Van Heek. Natuurlijk wilde ik aandacht besteden aan het traditionele Kerstconcert van het Stedelijk Koor Enschede. De vraag was alleen hoe.
Ik zei eerlijk dat als ik alleen een stukje koor en een enthousiaste voorzitter zou filmen het meer een agendastukje zou worden dan een verhaal. Daar was Mary het helemaal mee eens. Gezamenlijk zochten we naar een meerwaarde. We kwamen uit op de vraag waarom iemand zingt bij een koor. Is dat alleen maar om te zingen? Of heeft het meer betekenis?
En toen zei Mary opeens: "Mijn ex is veertien dagen gegijzeld in Nigeria. Is dat geen verhaal?" Mijn mond viel open. Ja natuurlijk is dat een verhaal. En toen kwamen er meer verhalen los. Niet alleen bij Mary. Ook bij Patricia. Ook bij Henriette. Zingen bij een koor is zingen met mensen. Met lief en leed. Met vreugde en verdriet. En als de wil er dan is om dat samen te delen, heb je wel een Koor. Met een hoofdletter. Vandaag in TIJD VOOR THEATER de zin van zingen een koor. Van harte aanbevolen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.