nieuws

Nieuw-Zeeland centraal in 'Overijssel Overzee'

Renate en Antony
Renate en Antony
De komende maanden kunt u bij TV Oost kijken naar een nieuwe serie afleveringen van 'Overijssel Overzee', de serie over Overijsselaars die zich in het buitenland hebben gevestigd.
Deze keer staat Nieuw-Zeeland centraal, een land dat van oudsher een grote aantrekkingskracht uitoefent op Nederlandse immigranten. Programmamaaksters Mirjam Haven en Jauke Boerdam reisden eind vorig jaar maar liefst 5.426 kilometer over het Noorder- en Zuidereiland. Onderweg maakten ze acht portretten van oud-Overijsselaars die het ingrijpende besluit hebben genomen om in Nieuw-Zeeland te gaan wonen, leven en oud te worden. Het zijn verhalen over nieuw levensgeluk, gevonden in een afgelegen en vaak betoverend mooi land. Maar vaak ook is er heimwee naar Overijssel en de familie die achterbleef.
In de eerste aflevering, bij TV Oost te zien op maandag 20 februari, gaan Mirjam en Jauke in de hoofdstad Auckland op bezoek bij Renate Koops en haar Nieuw-Zeelandse man Antony. Voor Renate, die afkomstig is uit Wijhe, was het de liefde die haar naar de andere kant van de wereld bracht. Het stel is dol op elkaar en daarom heeft Renate na een aantal jaren heen en weer reizen besloten om definitief in Nieuw-Zeeland te gaan wonen. Samen zijn ze erg gelukkig. Maar toen Renate een half jaar geleden haar zoontje Will op de wereld had gebracht, was haar familie er niet bij. Dat was een moeilijk moment. Tegenwoordig is er dan wel Skype, maar er gaat niks boven een echte knuffel.
Als Mirjam en Jauke aankomen bij het jonge gezin, staat de barbecue binnen een paar minuten aan. Daarna laten Renate en Antony hen de omgeving zien. Een vulkaan biedt een prachtig uitzicht over Auckland. En op de Nederlandse markt op 'zaturdag' genieten ze van 'Verse Olie Bollen', broodjes kroket, haring, oude kaas en poffertjes. Alles wordt geïmporteerd vanuit Nederland. Op de markt spreekt men overwegend Nederlands maar aan het accent van vooral de ouderen is te horen dat ze er al heel lang wonen.
Overijssel Overzee is vanaf 20 februari elke maandag bij TV Oost te zien om 11.35, 12.35, 13.35, 16.20, 19.20, 21.20 en 22.20 uur. Er zijn herhalingen op dinsdag om 16.40, 19.40, 21.40 en 22.40 uur en op zaterdag vanaf 11.35 uur. Meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl/overijsseloverzee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.