nieuws

Grootschalig baggerproject in de Kop op de helft

In het grootste baggerproject ooit in de binnenwateren van de Kop van Overijssel, is tot nu toe ruim 100 kilometer vaarweg gebaggerd en op diepte gebracht.
Provincie Overijssel, Waterschap Reest en Wieden en gemeente Steenwijkerland werken samen om totaal ruim 200 kilometer vaarweg uit te baggeren. De vaarwegen in de Kop van Overijssel worden jaarlijks 1 tot 2 centimeter ondieper door het afzinken van natuurlijke materialen. In dit project worden vrijwel alle wateren in de Kop tegelijk uitgebaggerd, waardoor de bodem langer op diepte blijft.
De baggerspecie wordt met cutterzuigers losgewoeld van de bodem. Daarna gaat het onder druk via persleidingen naar opslagvelden verderop in het gebied. Die landbouwvelden worden door de specie zo'n 30 centimeter opgehoogd en zodoende blijven deze velden bruikbaar voor boeren.
Op 15 april stopt het werk in verband met het broedseizoen, half september gaat het weer verder. Eind december 2012 moet in totaal 200 kilometer vaarweg op diepte zijn. In totaal zal dan 700.000 m3 bagger zijn verwerkt, een hoeveelheid vergelijkbaar met 35.000 volle vrachtwagens. Achter elkaar zouden deze vrachtwagens, gevuld met baggerspecie, een file vormen van ruim 250 kilometer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.