nieuws

Luie Motte voorgedragen voor Unesco-lijst

De Genemuidense traditie Luie Motte is voorgedragen door Stichting Vrienden van Oud Genemuiden voor de werelderfgoed lijst van de Unesco. Nederland gaat dit jaar het verdrag voor de immateriële erfgoedlijst ondertekenen, waardoor tradities als Luiemotte kunnen worden beschermd.

Traditie

Volgens de traditie wordt 'Luie Motte' gevierd op de eerste dag van mei. Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte, dat dan in de vroege ochtend de luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen.

Unesco

Om de traditie ook in de toekomst te laten plaatsvinden, is Luie Motte nu voorgedragen voor de immateriële werelderfgoedlijst. Op deze manier kan de traditie worden voortgezet, door bijvoorbeeld kinderen er over te vertellen en er tijdens lesuren op school aandacht aan te besteden.

Jaar van het immaterieel erfgoed

Om aandacht te vragen voor de immateriële erfgoed lijst van Unesco, heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) het jaar van het immateriële erfgoed uitgeroepen. Op deze manier wil het centrum de grote diversiteit aan tradities die Nederland rijk is meer aan het voetlicht brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.