Hoofdrol arbiter Kuipers in Camp Nou

Björn Kuipers
Zijn zeventiende optreden in de Champions League zal scheidsrechter Björn Kuipers nog lang heugen. De 39-jarige Tukker zal zich niet geliefd hebben gemaakt bij AC Milan.
Hij gaf in de eerste helft van de return in de kwartfinales twee, door Lionel Messi benutte, strafschoppen aan Barcelona. Mede daardoor werd de Italiaanse kampioen in het afgeladen Camp Nou uitgeschakeld: 3-1. Kuipers deelde ook negen gele kaarten uit, waarvan liefst zeven voor de bezoekers.
Na een rustige beginfase, waarin de arbitrage weinig tot niets te doen had, moest Kuipers in de 10e minuut hard ingrijpen. Hij gaf terecht een strafschop en een gele kaart voor een overtreding van Luca Antonini. In de 40e minuut wees hij opnieuw naar de stip na duw-en trekwerk van Alessandro Nesta ten opzichte van Sergio Busquets.
AC Milan trachtte meteen na rust ook een strafschop bij Kuipers gedaan te krijgen. De EK-arbiter uit Oldenzaal liet zich door gewillige valpartijen van Zlatan Ibrahimovic en Robinho echter niet in de luren leggen. Nadien reageerde AC Milan nogal ontstemd op een fluitsignaal wegens een vermeende handsbal bij de doorgebroken Robinho en 'slechts' geel bij een stevige charge van thuisspeler Javier Mascherano.
Uiteindelijk sloot Kuipers het duel af met zeven keer geel voor AC Milan, onder wie Clarence Seedorf, en twee keer geel voor Barcelona. Maar die twee strenge strafschoppen in de eerste helft voor de thuisploeg zal hij zeker nooit meer vergeten.