nieuws

Familie kookt 3600 eieren voor eiertikken

In Oudleusen kookt de familie Martens vandaag 3600 eieren. Daarmee houdt de familie een traditie van vier generaties in stand.Â
Al sinds het begin van de vorige eeuw kookt de familie de eieren voor het traditionele eiertikken op tweede paasdag in Ommen. De eieren gaan in een grote gietijzeren kookpot op een vuur van sprokkelhout. Er zit 100 liter water in en er kunnen 120 tot 130 eieren per keer worden gekookt. Het water krijgt en kleurtje zodat duidelijk is dat het om de traditioneel gekookte eieren voor het eiertikken gaat.
De familie weet inmiddels precies wat de ideale kookomstandigheden zijn voor de eieren. De dooier moet net een beetje hard zijn. De 75-jarige vader van de familie maakt zich wel zorgen over de kwaliteit van de eieren in de toekomst. De gietijzeren kookpot is bijna kapot en dergelijke ketels zijn nergens meer te vinden.
Het eiertikken is tweede paasdag na de kerkdienst. Vier mannen slaan een ei eerst met de punt tegen elkaar en daarna met de stompe kant. Degene wiens ei het minst kapot is, krijgt de andere eieren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.