nieuws

Een koninklijk onthaal en een glas wijn

Boleslawiec – Görlitz - Bautzen.  Na de laatste Poolse nacht werd om half zes opgestaan, er werd ontbeten en de paarden beslagen en tegen acht uur werden Bon en Aparte aangespannen voor de koets voor het eerste traject.
Om half elf was er een paardenwissel en tegen 12.00 uur werd de Pools-Duitse grens bereikt. Het is natuurlijk niet mogelijk met de koets de autobaan op te gaan en dus de grote grensovergang over te gaan en daarom werd er gebruik gemaakt van de oude grensovergang bij Görlitz: dwars door de stad en bij de grens werd het konvooi opgewacht door journalisten van de Dresdener Zeitung en twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade. 
Sander en Erwin van de afdeling MBSO van de ambassade zorgden voor een mooie ontvangst en gaan het konvooi de komende 4 dagen begeleiden. Tegen een uur werd een idyllisch landelijk plekje opgezocht voor een pick nick in de omgeving van Niederbacht en in de schaduw van de bomen werd de lunch gebruikt.  In Würsen waar Napoleon eens de Tsaar verslagen heeft, vond voor het konvooi een ontvangst plaats met de heemkundegroep, er werden groepsfoto’s gemaakt en interviews voor de lokale radio afgenomen.
In Bautzen aangekomen moest het konvooi over zwaar terrein en over een noodbrug. “Op hoop van zegen”werd deze barriere met succes genomen. De paarden werden tegen zeven uur naar een manege net buiten Bautzen gebracht en was er gelegenheid om uit te puffen van een dag waarop bijna 100 KM afgelegd was. De trailer werd nog even bijgewerkt, want telkens wanneer er weer een plaats gepasseerd wordt die op de grote afbeelding op de trailer staat, wordt er een groot kruis aangebracht zodat direct te zien is hoe de laatste stand is. De crew brengt hierbij een groet aan partners, kinderen en kleinkinderen, met dank voor de goede wensen en steun tijdens de reis.
De tocht gaat van Bautzen via Dresden naar Leipzig en daar horen we de volgende dagen zeker meer over.
Tweehonderd jaar geleden is Görlitz meermaals het toneel geweest van  gevechten tussen de Grande Armee en de legers van de Russische Tsaar Alexander I.  Aan de Obermarkt 29, een van de mooiste barokhuizen van Görlitz, hangt in de hal een gedenkplaat van de bezoeken van de Tsaar en van keizer Napoleon Bonaparte maar ook van de Pruisische Koning Wilhelm III. Het huis heeft een groot balkon en van daaruit namen de heersers meestal een inspectie van de troepen af. De laatste keer, op 24 augustus 1812 was Napoleon weer in dit huis en werden alle Franse troepen bij stromende regen teruggetrokken. Op dat moment waren er 50.000  soldaten in de stad.
Duitsland. Bautzen –Dresden - Meissen. Een lange dag vandaag.  Er werd om half zes opgestaan met de bedoeling op alle gemak de zaken voor vandaag voor te bereiden, maar toen de route beter werd bekeken werd in er toch maar direct vertrokken. De dravers Bon en Apart werden als eerste aangespannen en na 20 KM kwamen de ‘vosjes’ Lodewijk en Napoleon  voor de koets op weg naar Dresden. Halverwege, in Pilnitz werd een picknickstop ingepland en werden enkele hoefijzers vervangen. Tegen twee uur s’middags werd Dresden bereikt en Sander en Erwin van de Nederlandse Ambassade navigeerden het konvooi door de meer dan drukke stad met een half miljoen inwoners. Voor de poorten van  Dresden vond in augustus 1813 een bloedige slacht plaats van 130.000 Franse soldaten tegen 130.000 Russische en Pruisische soldaten. Napoleon won en nam 11.000 krijgsgevangenen mee.
Het was ook met de koets nu in 2012 een heel avontuur en de trailer kon niet bij de koets blijven, omdat er een viaduct opdoemde dat te laag was. Dus dan maar omrijden en tegen vijf uur in de middag was de trailer weer bij de groep en kon er weer een paardenwissel plaatsvinden. Op deze dag is rond de 90 KM afgelegd en dat was een hele opgave voor paarden en koetsiers.
Van Dresden ging het richting overnachtingsplek in Meissen, de stad die zo beroemd is om haar porseleinen figuren. Napoleon is hier in bijna alle winkels in porselein en keramiek te koop.
Overnacht wordt op een Koninklijk landgoed: Weingut Schloss Proschwitz van de Prinz Zur Lippe. Het kasteel staat vlak bij de kerk en ligt 300 meter van de rivier de Elbe af. Hier zijn goeie sanitaire voorzieningen en kan worden gewassen en weer eens van kleren worden gewisseld. De crew is gastvrij onthaald door de familie Zur Lippe en er was een ontvangst met de Wijnkoningin van 2012. Er staat een maaltijd te wachten en natuurlijk een paar geweldige glazen excellente wijn!
Morgen staat het traject Meissen – Leipzig op het programma dus uitslapen is er voorlopig niet bij….. Ook Napoleon had tijdens zijn terugreis niet altijd de gelegenheid zich te wassen en schone kleren aan te trekken. De grote keizer kreeg bij een tussenstop in Kovno in Polen de gelegenheid zich te wassen en van ondergoed te wisselen. Roustam Raza, een Mammeluk, de Turkse keizerlijke begeleider, gaf het oude hemd, onderbroek en kousen aan de herbergier om weg te doen, deze onderkleding werd echter door de aanwezige gasten gegrepen en werden verknipt en uitgedeeld aan de plaatselijke bewoners, die ze bewaarden als heilige relikwieën. We nemen aan dat dit niet zo gauw zal gebeuren met het ondergoed van de onze crew…..

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.