nieuws

Op de autobaan en doorsappelen

Duitsland. Dresden-Meissen-Leipzig. Deze zaterdag stond in het teken van  een koetstocht van vele kilometers door stedelijk gebied en indrukwekkende herinneringen aan de enorme oorlogen tweehonderd jaar geleden. Er werd vertrokken uit  Meissen om 07.00 uur en Bennie kon deze keer de koets het hele traject blijven volgen.
De afstand die vandaag is afgelegd is 97 kilometer. Het was fris vandaag: de thermometer kwam niet hoger dan 8 graden en de dikke jassen deden goed werk. De route ging bij Leipzig om de stad heen en er werden verschillende stops gemaakt. De Dresdener Zeitung maakte foto’s en een interview.
Bij een stop werd door Nederlandse bedrijven in Leipzig een bedrag van 1.500,- Euro voor Gichon geschonken. Zelfs een oude dame kwam bij de koets en gaf een biljet van 10 Euro. Sjoerd Jan voelde zich niet lekker en bij bezoek aan een arts werden hem medicijnen meegegeven en het gaat alweer beter. Met de paarden gaat het prima, ondanks de grote drukte in de stad blijven ze prima in het spoor. De koetsiers zijn de hoefsmeden in Nederland die kosteloos de reserve hoefijzers hebben geleverd, bijzonder dankbaar, want zonder dit maatwerk was de tocht zeker in de problemen gekomen.
Vandaag hebben Sander en Erik van de Nederlandse ambassade afscheid genomen en wordt door Joost en Bennie de navigatie uitgevoerd. Er werd een bezoek gebracht aan het grote 90 meter hoge monument in een park in Leipzig, ter herinnering aan de ” Slag der Naties”, de ”Völkerenschlacht”, de enorme oorlog die hier gevoerd is. Hierna ging het konvooi naar de landelijke terreinen van de paardenrenbaan Scheibenholtz aan de rand van de stad waar het konvooi om half zeven aankwam. Hier is plek voor de trailer, koets en paarden en hier wordt vandaag de nacht doorgebracht. Voor morgen staat weer een lang traject op het programma: Leipzig – Weimar. Het is de tweede helft van de lange tocht van 2300 kilometer.
In het gebied waar de koets zich nu bevindt,  zijn tweehonderd jaar geleden geweldige oorlogen uitgevochten. In augustus 1813 was er een bloedige slacht voor de stadspoorten van Dresden van 130.000 soldaten van Napoleon tegen 150.000 soldaten van de Russen en de Pruisen. Napoleon won en nam 11.000 krijggevangen mee. Van 16 tot 19 oktober in 1813 trokken alle troepen samen bij Leipzig. Een geweldige massa soldaten: in totaal meer dan 600.000 manschappen en 1400 kanonnen en duizenden paarden. Rond de 20 nationaliteiten namen aan beide kanten deel aan deze “volkerenslacht” die naar schatting rond de 150.000 mensenlevens heeft gekost. Napoleon verloor deze slag, doordat een brug te vroeg werd opgeblazen. Hierdoor moesten veel franse soldaten de rivier over zwemmen en gaven zich 30.000  franse soldaten over. Duitsland was weer heroverd op Frankrijk en Napoleon was verjaagd. Het was het begin van het einde van Napoleon.
Duitsland. Leipzig – Weimar.  Een afscheid van Leipzig en de route ging vandaag via Lützen -waar op 2 mei 1813 een zware oorlog werd gevoerd- en door Auerstedt, een plaats die Napoleon in 1806 al had veroverd op  Pruisen, ging het door naar het einddoel van de dag: Weimar.
Een hele prestatie vandaag, want er is maar liefst 122 KM afgelegd. Dat hakt er goed in, want het zijn nog rond de 780 Km totdat Meaux, de voorstad van Parijs, over precies 10 dagen, als einddoel bereikt zal zijn.
De crew van 7: Gerrit, Hein,Joost,Bennie,Harrie, Sjoerd Jan en Alexander slaan zich er goed door, net als de 5 PK’s: Lodewijk, Napoleon, Bon, Aparte en Bouke. De meeste PK’s heeft Bennie Heun onder zich, hij presteert het steeds weer het gevaarte van 17 meter lang op de juiste plek van bestemming te krijgen.
Het was koud vandaag: 6 graden, de koetsiers hadden alle jassen en broeken aangetrokken die ze hadden en met de knalrode jassen “liekt wie wal ’n paar tomaatn’ was het commentaar van Gerrit. Maar de tomaten hielden zich niet zo goed aan de route en kwamen met de koets op de autobaan terecht. Dat was niet zo handig en de Autobahnpolizei haalde de koets van de weg en er moest tegen het verkeer in gedraaid worden. Allemaal gelukt. De wegen binnendoor waren niet gemakkelijk er waren hellingen van rond de 10 % en dan weer door kleine plaatsjes met oude straatjes met veldkeien. Hein: “Je kunt rustig zeggen dat het is de zwaarste dag van de hele reis geweest is”. Er zijn 5 trajecten afgelegd en er zijn 4 wissels geweest.
De overnachtingslocatie van vandaag  is een manege, ‘Reiterhof Melchert’ net even buiten Weimar aan de Erfurterstrasse: dus al in de richting van de route van morgen. De familie Melchert is bijzonder gastvrij, er mag van de douches gebruik gemaakt worden, de paarden lopen te huppelen in de wei, er is een BarBQ geregeld en de crew zit op het moment van ons contact aan het Ehringsdorfer bier. De route van morgen gaat van Weimar naar Eisenach via Erfurth en Gotha en blijft onder de 80 KM, dus er kan wat rustiger gereden worden.
Napoleon heeft in zijn regeerperiode niet alleen oorlog gevoerd. Hij had als keizer de touwtjes strak in de hand en communiceerde en schreef veel. Ook op het slagveld schreef hij dagelijks vele brieven en vooral naar zijn geliefden voegde hij daar gedichten aan toe. Hij had veel gevoel voor literatuur. Daarom was zijn bezoek aan de cultuurstad Weimar voor hem erg belangrijk. Weimar is de bakermat van de Europese cultuur: de geboortestad van Goethe en Schiller, maar ook van Johann Sebastiaan Bach en Friederich Liszt. Hij ging verschillende keren op bezoek bij Goethe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.