nieuws

'Wir mussen immer weiter!'

Gedenksteen in Hanau
Gedenksteen in Hanau
Duitsland, Neuhof-Hanau. Een ruig berglandschap, erg mooi maar voor de koetsiers en paarden erg inspannend. De legers van Napoleon waren bij de slag om Hanau door de dichte bossen bijna niet zichtbaar.
Nu brachten de bossen voor onze koets ook bescherming, maar dan tegen de harde wind. Het was regenachtig, maar de 71 kilometer van vandaag werden zonder problemen afgelegd. Het was niet altijd een gemakkelijke opgave voor Bennie om de grote trailer door de kleine straatjes van de binnensteden te manoeuvreren, maar het lukte steeds. Bij de eerste stop voor de paardenwissel kwam een bewoner naar de koetsiers en vertelde dat zijn vader vertelde dat zijn opa bij het spelen in de omgeving veel hoefijzers had gevonden. Dat bleken hoefijzers van de paarden uit het leger van Napoleon te zijn. De man ging naar z’n woonhuis en haalde de hoefijzers op en schonk ze aan de koetsiers die deze natuurlijk als een dierbare herinnering zullen bewaren.
In Hanau werd de groep ontvangen door de Oberbürgermeister op het marktplein en was er een fotosessie, waarbij de groep poseerde voor een grote Napoleon-wegwijzer die aangaf dat het 2060 kilometer was naar Moskou. Gegeten werd er in het Hotel Zum Riesen, waar Napoleon ook heeft gegeten en hetzelfde menu werd geserveerd: zuurkool met klapstuk.
De Ordnungspolizei heeft het konvooi van uit het centrum begeleid naar de overnachtingsplek in de wijk Hohe Tannen. Deze politie is morgen ook aanwezig bij het oversteken van de rivier de Mainz. Alexander navigeert en begeleidt het konvooi en als er weer eens kleine tegenslagen zijn is steeds zijn reactie : “Wir kapitulieren nie!”. Dus steeds maar doorgaan, want het grootste deel van de tocht zit er op. Voor de route van morgen wordt een ander traject gekozen, want de omgeving van Frankfurt en Mainz is met Hemelvaart geweldig druk en dan met de koets en trailer in een file te moeten staan is geen pretje : “Wir mussen immer weiter !”. Met de paarden gaat het prima en ze krijgen een goeie verzorging.
Paarden speelden in de oorlogen van Napoleon hele een grote rol. De cavallerie in het leger was ingedeeld in lichte, middelzware en zware cavalerie, een indeling oplopend met betere paarden en zwaardere bewapening. Alleen al in Nederland vorderde Napoleon rond de 40.000 paarden voor de Rusland-oorlog.  Opdracht van elke cavalerist was zelf het paard te verzorgen, het te eten geven en te training. Er werd wel gezegd dat de soldaat beter moest zorgen voor zijn paard als voor vrouw en kinderen. Maar in deze verschrikkelijke oorlog kwam er van de verzorging van de paarden niet veel terecht. Er was nergens eten en veel soldaten slachten hun eigen paard om maar wat te eten te hebben. Rond de 100.000 paarden kwamen om in deze oorlog. De Kozakkenpaarden waren kleiner, konden langer zonder eten en waren meer gewend aan de barre omstandigheden, mede daardoor kon het leger van Tsaar Alexander de Grande Armee uiteindelijk terugdrijven.
Duitsland, Hanau-Darmstadt-Worms. Vanuit Hanau werd het konvooi vanmorgen begeleid door een bereidwillige vertegenwoordiger van het gemeentebestuur, die bij het konvooi bleef tot de route onder langs Frankfurt en Mainz was afgelegd. Hemelvaartsdag 2012 was een mooie zonnige dag en er werden vandaag 90 km afgelegd. Er moest een barriere worden genomen: de rivier de Rijn. Er kon worden omgereden om via een brug aan de overkant te komen en er kon gebruik gemaakt worden van een pont. Voor dat laatste werd gekozen: met de paarden, de koets, de trailer, de auto en het busje met aanhanger allemaal op de pont. Een geweldig gezicht en voor de leden van de crew een hele bijzondere ervaring: eindelijk eens kilometers afleggen waarvoor geen moeite hoefde te worden gedaan.
Aan de overkant aangekomen ging het richting Worms, de bisschopsstad. In een wijk 10 kilometer voor Worms werd bij een kleine boerderij een overnachtingsplek gevonden. Primitief maar voldoende. De paarden konden op stal en het bleek dat Lodewijk, het Gelderse paard, niet helemaal in orde leek. Daar wordt door een dierenarts naar gekeken. Het eten was vandaag niet koninklijk, maar zeer voedzaam. Naar Saarbrucken aan de Frans-Duitse grens is het nu nog ongeveer 136 kilometer. Morgen wordt richting Keizerslautern gereden en zaterdagavond zal Saarbrucken in beeld zijn. Dit is dus het laatste weekend van de barre tocht, want zondag, maandag, dinsdag en woensdag wordt in Frankrijk gereden met als eindpunt Meaux, waarvan het programma inmiddels ook op de site is gezet. Maar eerst een nacht in de bisschopsstad Worms.
Napoleon voerde 200 jaar geleden niet alleen veel oorlogen, hij ging ook de strijd aan met de katholieke kerk, met name met Paus Pius VII. Napoleon nam veel eigendommen van de kerk in beslag en wilde zelfs het Vaticaan opheffen. Hij werd in de kerkelijke ban gedaan. De Paus had in die tijd wereldlijke en kerkelijke macht en het was gewoonte dat staatshoofden door de Paus werden gekroond. De kleine keizer liet de Paus naar Parijs komen voor zijn kroning als keizer, maar kroonde zichzelf tijdens de plechtigheid, waarna hij de Paus liet arresteren en drie jaar vastzetten in Savona. Rome was een onderdeel van het keizerrijk van Napoleon en gedegradeerd tot de status van departement (provincie). De Paus kon pas na het afzetten van Napoleon in 1814 terugkeren naar Rome.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.