Programmanieuws

‘Geluk Gezocht’: zin in het leven

In het nieuwe TV Oost programma ‘Geluk Gezocht’ gaat Ina Brouwer in gesprek met mensen voor wie geluk een bijzondere betekenis heeft.
Omdat ze bijvoorbeeld na een periode van ellende toch de kracht vonden om andere wegen in te slaan. Of omdat ze vastliepen in de manier waarop ze hun leven eerst inrichtten. Geluk blijkt alles te maken te hebben met zin en zingeving. Iedereen is op zoek naar geluk. Maar wat is het eigenlijk en hoe vind je het?

De levensverhalen van de geïnterviewden zijn heel verschillend, maar één ding hebben deze mensen gemeen: ze ervaren dat geluk niet zit in ‘hebben’ maar in ‘zijn’. In ‘Geluk Gezocht’ wordt niet alleen gepraat maar ook de handen uit de mouwen gestoken. Een activiteit als samen klussen of de natuur in trekken, is tevens een mooie gelegenheid voor een goed gesprek. Al wandelend en klussend komen de menselijke verhalen naar boven.

In de eerste aflevering staat Heima Sleurink uit Hengelo centraal. Heima groeide op in een gereformeerd gezin in Zwartsluis. Met het katholieke geloof had ze helemaal niets, dat was voor haar alleen maar beelden aanbidden. In Hengelo was ze als vrijwilliger nauw betrokken bij de plaatselijke kerkgemeenschap, als bezoekdame. Haar houding tegenover het rooms-katholieke geloof veranderde toen haar zoon Roderick ziek werd. Hij kreeg op 18-jarige leeftijd last van epileptische aanvallen. Roderick hing erg aan rituelen en vond rust bij het opsteken van een kaarsje voor Maria. Onverwacht overleed hij, net twintig jaar oud. Heima's wereld stortte in maar haar eigen kerk gaf niet thuis. Ze werd opgevangen door de pastor van de katholieke kerk, en kwam in aanraking met de Karmelgemeenschap. Dat voelde voor haar als een warm bad. Heima voelt een grote verwantschap met Maria, die immers ook een zoon verloor. Maar ze zegt ook: ‘als mijn eigen kerk anders had gereageerd, was ik waarschijnlijk gewoon gereformeerd gebleven’.

‘Geluk Gezocht’ is vanaf 2 september elke woensdag te zien bij TV Oost om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur. Er zijn herhalingen op zaterdag om 16.40 en 19.40 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.