Programmanieuws

Overijssel helpt Tsjernobyl

Onlangs reisde Marga Bult een week lang door Wit-Rusland. Haar belevenissen zijn volgende week in vijf delen te zien bij TV Oost...
Onlangs reisde zangeres en presentatrice Marga Bult een week lang met de Stichting Gichon door Wit-Rusland. Ze deed dat samen met een groep van ruim dertig mensen die sinds jaar en dag een Tsjernobyl-kind in hun huis opnemen en nu de gelegenheid kregen om de omstandigheden ter plekke te bekijken. Het bezoek aan Wit-Rusland is van maandag 28 september t/m vrijdag 2 oktober in vijf korte reportages te zien bij TV Oost. 'Overijssel helpt Tsjernobyl’ wordt dagelijks uitgezonden om 21.50 en 22.50 uur.
Marga Bult is ambassadrice van de Stichting Gichon, die zich inzet voor een beter leven voor kinderen die nog steeds lijden onder de gevolgen van de kernramp bij Tsjernobyl in 1986. Gichon haalt niet alleen kinderen uit Wit-Rusland naar Nederland voor een korte vakantie maar probeert ook in het getroffen gebied zelf te helpen. Zo ondersteunt de stichting weeshuizen in de grensregio met Oekraïne, de streek die het hardst is getroffen door de ramp. Daarnaast bezoeken medewerkers kinderen en hun gezinnen en is men druk bezig met het opzetten van een eigen opvanghuis in de Wit-Russische stad Kobrin, het zogenoemde ‘House of Peace’. Daar kunnen jonge slachtoffers van Tsjernobyl vanaf 2010 enkele weken per jaar worden ondergebracht. Daarmee zijn ze even weg uit besmet gebied, in een schone en veilige omgeving en niet te ver van huis.
Meer informatie over de stichting en haar werk is te vinden op www.gichon.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.