Recepten

Bouillon

Bouillon
Bouillon
Ingrediënten: Mergpijpje of schenkel of runderbotten ½ prei ½ wortel 1 ui steeltjes van peterselie laurier foelie peperkorrels tomaat

Bereiding:

Een licht gekleurde bouillon:
Mergpijpje of schenkel of runderbotten in een pan afkoken, afspoelen met warm water, daarna met koud water en opnieuw opzetten met koud water. Hieraan alle groenten en kruiden toevoegen en langzaam enkele uren laten trekken. Het Mergpijpje, de schenkel of runderbotten eruit halen en bij de schenkel het vlees klein snijden voor in de soep. De bouillon zeven door een theedoek en verder op smaak brengen met zout.
Een donker gekleurde bouillon:
De botten of het vlees in een pan of oven, goed aanbakken de groente erbij en even meebakken. Tomaat of tomatenpuree erbij en ontzuren. Kruiden erbij en het geheel met water afvullen in een pan en langzaam enkele uren laten trekken. Voor de liefhebbers kun je er rode wijn aan toevoegen. Je krijgt nu een hele donkere bouillon. Verder op smaak brengen met zout.
Een basis voor jus/saus:
Bak je runderlappen goed en snel rondom aan. Gebruik verder het recept voor de donkere bouillon. Bak in het vet de groenten aan, tomaat of tomatenpuree erbij en ontzuren. Bloem erbij en een roux zetten. Water of rode wijn erbij, en je hebt met toevoeging van de kruiden een heerlijke jus/saus.
Veel succes!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.