nieuws

‘Wreed Geluk’ opent nieuwe serie RegioDoc

Vanaf zondag 29 november zetten RTV Oost en acht andere regionale omroepen hun mooiste producties in de schijnwerpers in een nieuwe serie afleveringen van RegioDoc. De deelnemende omroepen zenden de films elke zondag om 12.00 uur tegelijkertijd uit. RegioDoc is te zien van 29 november 2009 t/m 28 maart 2010, met per aflevering één lange of twee korte regionale documentaires. De serie wordt geopend met de documentaire ‘Wreed Geluk – Claus, Vlaanderen en de Liefde’, over de vorig jaar overleden Vlaamse schrijver Hugo Claus.
Regisseur John Albert Jansen wilde geen film maken over de romanschrijver, toneelschrijver of filmmaker Claus. Niet over zijn Amsterdamse of Roomse periode en zeker geen film over de publieke figuur Hugo Claus en de vrouwen in zijn leven. Wel gaat ‘Wreed Geluk’ over de dichter en de manier waarop zijn gedichten zijn ontstaan. Aan het woord komen o.a. acteur Jan Decleir, schilders Fred Bervoets en Roger Raveel, broer Odo Claus, schrijver Jef Geeraerts, schilder/schrijver Pjeroo Roobjee en publicist Guido Lauwaert.

Hugo Claus zou in 2009 tachtig jaar zijn geworden. Al ontving hij nooit de Nobelprijs, als (toneel-)schrijver, dichter, schilder, filmmaker en meest bekroonde auteur van ons taalgebied was Claus bij leven al een legende. ‘Wreed Geluk’ is een ode aan de dichter Claus die zijn land Vlaanderen, de liefde en de lust in alle toonaarden heeft bezongen. In de film doorgrondt de maker de ‘veelkantige persoonlijkheid’ van Claus aan de hand van zijn gedichten en gesprekken met de vroegere kompanen. De stem van Hugo Claus vormt de muzikale lijn langs beelden van zijn leven en van het Vlaamse land. Die muzikale lijn mondt uit in het lange gedicht ‘Nu Nog’, een meedogenloos loflied op de zinnelijkheid en vergankelijkheid dat Claus vaak heeft voorgelezen. Hierin resoneert zijn oeuvre en wordt de dood ‘die grote Verwoester’ al aangekondigd.

De komende weken zijn de volgende documentaires te zien in RegioDoc:
Zondag 29 november: Wreed Geluk (RTV Rijnmond)
Zondag 6 december: Vechten voor Geluk (RTV N-H)
Zondag 13 december: Bouwen op God (Omroep Gelderland)
Ik adem muziek (Omroep Gelderland)
Zondag 20 december: Laatste kans (Omroep Brabant)
Zondag 27 december: Overleven op een landgoed (Omroep Gelderland)
Zondag 3 januari: Buitenspelen (RTV Drenthe)
Zondag 10 januari: Broeders van Real Zoetermeer (Omroep West)
Oud Zweet (Omroep West)
Zondag 17 januari: Kane Edition (RTV West)
Henk Schiffmacher (Omroep Gelderland)
Zondag 24 januari: Daar komen de bevers (RTV Drenthe)
Zondag 31 februari: Shigey mijn vlam (RTV Rijnmond)
Zondag 7 februari: Abdelkader Benali (RTV Rijnmond)

De documentaires van 14 februari t/m 28 maart staan op dit moment nog niet vast. Meer informatie en een toelichting op de documentaires is te vinden op www.regiodoc.nl.
Voor meer informatie: Bas Treffers – hoofd gevarieerde programma’s RTV Oost
Bijlagen: stills uit ‘Wreed Geluk’ - rechtenvrij te gebruiken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.