‘Proost’ bezoekt Overijsselse wijnmakers

In het nieuwe negendelige TV Oost programma ‘Proost’ reizen Dorothy Oosting en Thea Kroese vanaf 2 december dwars door Europa op zoek naar Overijsselse wijnboeren in den vreemde. Heel wat oud-Overijsselaars hebben hun heil gezocht in landen als Frankrijk en Spanje om daar een nieuw leven op te bouwen als wijnboer. Dorothy en Thea, voor veel kijkers van TV Oost nog altijd bekend van het programma Studio Oost, worden op hun rondreis vergezeld door wijnkenner Hans Averesch van het Twentsch Wijnhuis in Vasse. Hij fungeert als gastheer en neemt de dames mee van de ene naar de andere wijnboer.

 

In elke aflevering van ‘Proost’ horen Dorothy en Thea wat de oud-Overijsselaars drijft. Hoe ontstond hun passie voor het wijn maken en hoe kwamen ze tot het besluit om daadwerkelijk in de wijnbusiness te stappen? Natuurlijk wordt er ook veel wijn geproefd. Verder zijn er leuke ‘wijnweetjes’ en prachtige beelden van de omgeving.

In de eerste twee afleveringen van Proost reizen Dorothy en Thea naar Italië. Daar gaan ze op bezoek bij de wijngaard Villa Trasqua van de uit Almelo afkomstige wijnboer Hans Hulsbergen. Daarna bezoeken ze de wijngaard van zijn zoon Sven Hulsbergen in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Vervolgens gaat de reis naar het Franse Bras-en-Provence, waar Henk en Hanneke van Ruller uit Nijverdal wijn verbouwen op hun landgoed Domaine Favori. In Spanje hebben de dames een ontmoeting met wijnagent Rudolf Nipius die in de streek van de Duero zijn eigen Nius (zonder pi) wijn op de markt brengt. Rudolf Nipius is opgegroeid in Kampen en tegenwoordig woonachtig in Hattem. De wijnreis eindigt in het Duitse Schwarzwald bij Jacob Duijn en zijn vrouw Anne. Jacob komt uit Enschede en heeft al enkele malen een prijs gewonnen als beste Duitse rode wijn. Hij produceert zijn wijn op biologisch-dynamische wijze.

 

Proost is m.i.v. 2 december elke woensdag te zien op TV Oost om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur. Er zijn herhalingen op zondag om 16.20 en 19.20 uur en op maandag om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur. Kijk voor meer informatie op www.rtvoost.nl.


Voor meer informatie: Dorothy Oosting – programmamaker RTV Oost

Bijlage: foto Dorothy Oosting (links) en Thea Kroese in Italië – rechtenvrij te gebruiken

Meer over dit onderwerp:
Persberichten Meer
Deel dit artikel: