Oale Roop

De Oale Roop roept verder dan ooit

Het is zestig jaar geleden dat - dankzij de Oldenzaler Toon Borghuis - de midwinterhoorn zijn geluid weer liet horen in de provincie. Het oude gebruik was op sterven na dood en er werd nog slechts door enkelen in Twente geblazen. Nu, zestig jaar later, is het unieke geluid zelfs te horen in Drenthe en de Achterhoek. In het jaar van de traditie wordt er stilgestaan bij dit feit en wel op een unieke manier. De Oale Roop zal op vrijdagavond 18 december 2009 klinken van Vroomshoop tot aan Oldenzaal en alles daar tussen in. Radio Oost volgt het spektakel vanaf 18.30 uur en brengt in flitsen verslag.
Het moment van blazen wordt bepaald door RTV Oost Teletekst. Precies om 18.30 uur klinkt de eerste Oale Roop in Vroomshoop door drie blazers van een groep die exact drie minuten blazen. Vervolgens wordt de Oale Roop overgenomen door drie blazers in de volgende plaats die ook 3 minuten blijven blazen. De Oale Roop eindigt wanneer het in alle plaatsen in Twente te horen is geweest. Anderhalf uur lang is op deze manier de Oale Roop constant te horen in heel Twente en zal deze eindigen in Oldenzaal, de woonplaats van wijlen Toon Borghuis. Klik hier voor de route van de estafette!
Sta jij vrijdag 18 december op de route en heb je leuke foto's van de blazers of van de locatie van de Oale Roop? Stuur deze dan gelijk al door naar oaleroop@rtvoost.nl. Wij zetten deze foto's dan direct op deze site. Vergeet niet de plaats of de blazers erbij te vermelden!
Rechtsboven op de pagina vind je een een tweetal geluidsfragmenten waaronder de originele Oale Roop (met dank aan Mirrewinterhoornbloazers Ol'nzel).
Helligen Hendrik denkt er hetzijne van...
Wat de 'Oale Roop' nou precies is, hoe hij ontstaan is en waar hij vandaan komt lees je hier!

Weten wanneer de Oale Roop in Overijssel te horen is? Deze worden in agendavorm op de website van OverOverijssel geplaatst. Mail naar oaleroop@rtvoost.nl als u ook activiteiten betreffende de Oale Roop geplaatst wil zien. Klik op de websites boven in de websites om de activiteiten van de betreffende Midwinterhoorngroep te zien.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.