Persberichten

Menthol, een neger in Hengelo

Bijzondere documentaire tijdens de Kerstdagen bij TV Oost.
Joseph Sylvester, alias Menthol, leerde Nederland tanden poetsen. Hij verkocht zijn zelf vervaardigde Babajaba tandpasta op markten in Nederland. Van Amsterdam tot Ter Apel, van Den Haag tot Hengelo. Op één van zijn reizen ontmoette de zwarte Menthol de blanke Marie 'Roosje' Borchert. Onder enorme belangstelling trouwden de twee in 1928 in Hengelo. Daarmee was één van de eerste gemengde huwelijken van Nederland een feit. Menthol's leven en zijn huwelijk met het mooiste meisje van de stad maken nog steeds de tongen los, zo blijkt uit de documentaire 'Menthol, een neger in Hengelo' die tijdens de Kerstdagen te zien is bij RTV Oost.
In de documentaire van Arno Kranenborg staan de personen die Menthol gekend hebben centraal, samen met het persoonlijke fotoalbum / plakboek dat Menthol naliet. Café-eigenaar Frans (76) heeft het plakboek al jaren in zijn bezit. Dit wonderlijke en imposante plakboek dat door Menthol en zijn vrouw Roosje is ingeplakt, blijkt op de bezoekers van het café dezelfde aantrekkingskracht te hebben als de levende Menthol ooit had.
Foto's, knipsels, ansichten en teksten uit het plakboek vertellen: 'Dit ben ik'. Maar wie was Menthol? Het boek brengt bij de cafébezoekers een stroom prachtige en soms pijnlijke herinneringen op gang. Marktkoopman en later vellenhandelaar Menthol blijkt een fenomeen te zijn geweest die de gemoederen nog steeds flink bezig houdt. Door zijn acte de présence en zijn humoristische teksten en advertenties, wist hij zich op unieke wijze als zwarte man in een blanke gemeenschap staande te houden.
Tegelijk brengt de film het lokale caféleven in beeld dat gedoemd lijkt te verdwijnen. Frans en zijn vrouw Rita zitten met het café in hun maag, ze zijn al in de zeventig. Hun zoon wil het oude familiebedrijf niet overnemen. Aan de andere kant is het café hun dagelijks leven en vragen zij zich vertwijfeld af hoe ze hun dagen moeten vullen zonder café. En als het café verkocht wordt, zal van alle spullen afscheid genomen moeten worden, ook van het plakboek...
'Menthol, een neger in Hengelo' is bij TV Oost te zien op vrijdag 25 december om 20.00 en 23.00 uur en op zaterdag 26 december om 10.00 en 12.00 uur. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.
Meer informatie over de programma's van RTV Oost is te vinden op www.rtvoost.nl.
Voor meer informatie: Patrick Drijver - producent
Telefoon: 053- 432 94 24 / E-mail: info@drijver-av.com
Bas Treffers - Hoofd informatieve programma's RTV Oost
Bijlagen: drie stills uit 'Menthol, een neger in Hengelo'
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.