Persberichten

Highlights Kerstprogrammering RTV Oost

Tijdens de kerstdagen zendt TV Oost een groot aantal bijzondere programma's uit.

Kroamschudd'n in Mariaparochie

RTV Oost houdt een traditie in ere met 'Kroamschudd'n in Mariaparochie', een korte tekenfilm uit 1988 van Herman Finkers en John Croezen waarin op geheel eigen wijze het kerstverhaal wordt verteld. Het kindje Jezus wordt er niet geboren in Bethlehem maar in het Twentse Mariaparochie, als zoon van timmerman Spieker-Jozef en zijn vrouw Marie. Kroamschudd'n betekent 'op kraamvisite gaan' en slaat op het bezoek dat onder anderen de herders en de drie wijzen brengen aan het pasgeboren kind. De drie wijzen uit het oosten zijn in dit geval 'drei kluge leute', onder leiding van schlagerzanger Heino.
Kroamschudd'n in Mariaparochie is bij TV Oost te zien op donderdag 24 december om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur en op vrijdag 25 december om 11.40 uur.

Kerstnachtdienst in de streektaal

Op kerstavond 24 december kunt u bij TV Oost kijken naar de traditionele kerstnachtdienst in de streektalen van Overijssel, georganiseerd in samenwerking met museum TwentseWelle in Enschede. De dienst, die zoals gebruikelijk een oecumenisch karakter heeft, werd voor televisie opgenomen in de kerk van de Hervormde Gemeente Vroomshoop. Het thema van de kerstnachtdienst is dit jaar 'Woar bi'j d'r ene van'. Voorgangers zijn ds. Klaas van der Kamp, predikant van de Protestantse Kerk Nederland en pastor Jan Goselink van het parochieverband Twente West. De zang tijdens de dienst wordt verzorgd door het Markelo's Mannenkoor. Alle liederen en lezingen zijn in het Twents of Sallands.
De kerstnachtdienst wordt door TV Oost uitgezonden op donderdag 24 december om 20.00 en 23.00 uur. Op Eerste Kerstdag is de dienst om 08.00 uur te horen op Radio Oost, dezelfde dag wordt om 10.00, 12.00 en 15.00 uur het TV-verslag herhaald.

Rockin' around the Christmas Tree
Tijdens de kerstdagen kunt u bij TV Oost genieten van 'Rockin' around the Christmas Tree', de meest swingende Kerstshow van Nederland verzorgd door 'Mr. & Mrs. Rock 'n Roll' René Shuman & Angel-Eye. Samen met hun showband zorgt het dynamische duo voor een subliem kerstgevoel, waarbij de kijker kan genieten van de mooiste ballads en meezingen met de beste Rock 'n Roll Christmas hits. Zelfs de Kerstman ontbreekt niet op het podium! Uitgevoerd worden onder meer 'I'll be home for Christmas', 'Winter Wonderland', 'Jingle bell rock' en 'Blue Christmas'.
Het eerste deel van Rockin' around the Christmas Tree is te zien op donderdag 24 december om 17.20 en 18.20 uur en vrijdag 25 december om 11.00 en 13.00 uur. Deel twee is te zien op vrijdag 25 december om 17.20 en 18.20 uur en zaterdag 26 december om 11.00 en 13.00 uur.

Textielbeat
Op Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december kunt u bij TV Oost in de middag kijken naar de documentaire Textielbeat, over de popmuziek in Enschede in de jaren zestig. Onder de naam Textielbeat treden Enschedese bands uit die periode nog elke twee jaar samen op. Elke reünie blijkt beter bezocht dan de vorige. In de documentaire worden muzikanten gevolgd in de aanloop naar de reünie van 2005 en worden herinneringen opgehaald aan de jaren zestig. Speciale aandacht is er daarbij voor Henk Bruinewoud, de leadzanger van de Honest Men. Deze band stond zeer hoog aangeschreven maar wist nooit een hit te scoren.
Textielbeat is vrijdag 25 december bij TV Oost te zien om 14.00 uur.

'Menthol, een neger in Hengelo'
Op Eerste Kerstdag brengt TV Oost de bijzondere documentaire 'Menthol, een neger in Hengelo' op het scherm. Joseph Sylvester, alias Menthol, leerde Nederland tanden poetsen. Hij verkocht zijn zelf vervaardigde Babajaba tandpasta op markten in Nederland. Van Amsterdam tot Ter Apel, van Den Haag tot Hengelo. Op één van zijn reizen ontmoette de zwarte Menthol de blanke Marie 'Roosje' Borchert. Onder enorme belangstelling trouwden de twee in 1928 in Hengelo. Daarmee was één van de eerste gemengde huwelijken van Nederland een feit. Menthol's leven en zijn huwelijk met het mooiste meisje van de stad maken nog steeds de tongen los, zo blijkt uit de documentaire van Arno Kranenborg, die mede mogelijk is gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties. Centraal staan de personen die Menthol gekend hebben, samen met het persoonlijke fotoalbum / plakboek dat Menthol naliet. Café-eigenaar Frans (76) heeft het plakboek al jaren in zijn bezit. Dit wonderlijke en imposante plakboek dat door Menthol en zijn vrouw Roosje is ingeplakt, blijkt op de bezoekers van het café dezelfde aantrekkingskracht te hebben als de levende Menthol ooit had.
'Menthol, een neger in Hengelo' is vrijdag 25 december te zien bij TV Oost om 20.00 en 23.00 uur en op zaterdag 26 december om 10.00 en 12.00 uur.

De Pathmosprinses
Op zaterdag 26 december kunt u bij TV Oost in de middag genieten van de musical 'De Pathmosprinses', over een meisje dat in een grauwe industriestad op zoek is naar liefde en romantiek. Het is tevens een muzikale ode aan het Twentse textielverleden, een terugblik op een harde tijd waarover vreemd genoeg met weemoed wordt gesproken. De teksten in 'De Pathmosprinses' zijn van de hand van Willem Wilmink, die het dagelijks leven in de textielstad met milde humor beschrijft. De liedjes schreef hij samen met Frank Deiman. De voorstelling in de Twentse Schouwburg wordt uitgevoerd door de Toonarbeidersbond, bijgestaan door het volledige Valerius Ensemble en onder regie van Laurens ten Den.
'De Pathmosprinses' is zaterdag 26 december bij TV Oost te zien om 14.00 uur.

Ster in Parijs
De van oorsprong Oldenzaalse danseres Els Reuver danste de afgelopen jaren de sterren van de hemel in de befaamde Moulin Rouge in Parijs. Zelfs na de geboorte van haar eerste kind bleef Els één van de sterren van de beroemde revue. Jan Medendorp zocht haar op in de Franse hoofdstad en maakte een boeiend portret van deze levenslustige danseres, die zich staande heeft weten te houden in een veeleisende omgeving. Nu ze in verwachting is van haar tweede kind gaat Els op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven. De camera volgt haar in de hectische omgeving achter de schermen van de Moulin Rouge, waar ze voor de laatste keer als solodanseres danst. Wandelend door het park bij Palais Royale en langs de Seine vertelt ze over haar jeugd in Oldenzaal, haar werk, het leven in Parijs en haar ambitie om zangeres te worden. Een ster in Parijs is bij TV Oost te zien op zaterdag 26 december om 16.20, 19.20 en 00.20 uur. De uitzending wordt herhaald op Oudejaarsdag donderdag 31 december om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur.

Sterrenparade Top 100

De afgelopen weken is via de website van RTV Oost weer volop gestemd voor de jaarlijkse Sterrenparade Top 100. In totaal zijn er bijna 4000 stemmen uitgebracht op liedjes die het afgelopen jaar in de RTV Oost Sterrenparade hebben gestaan!
De definitieve Sterrenparade Top 100 van 2009 zal van maandag 21 t/m donderdag 24 december te horen zijn in het Radio Oost programma Goeiemiddag Overijssel, dagelijks van 13.30 tot 16.00 uur. Een selectie van clips uit de Sterrenparade Top 100 is te zien bij TV Oost op zaterdag 26 december om 21.20 en 22.20 uur en op zondag 27 december om 10.25, 13.25, 15.25, 21.20, 22.20 en 23.20 uur.

Kerstspecials Hoogtij
In het Radio Oost programma Hoogtij staan zaterdag 26 en zondag 27 december kerstverhalen van luisteraars centraal. Iedereen heeft wel eens een kerst meegemaakt die heel speciaal was. Die nog altijd bijzondere herinneringen naar boven brengt. Dat kunnen herinneringen van lang geleden zijn, maar het kan net zo goed betrekking hebben op de kerstviering van vorig jaar. Of misschien gaat het verhaal juist wel over dit jaar...
Hoogtij is zaterdag 26 en zondag 27 december te beluisteren bij Radio Oost vanaf 08.00 uur.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.