nieuws

Opknapbeurt graftrommels bijna klaar

De opknapbeurt van de graftrommels op de Algemene begraafplaats in Goor is bijna klaar.
Een bijzondere gewoonte was het, van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, een graftrommel als onvergankelijk herdenkingsmonument op een graf. Er zijn maar weinig overgebleven, in Nederland zijn de zinken dozen met graftakken van blik en porceleinen bloemen uit een fabriek in Pruisen vaak rigoreus geruimd. Zoniet in Goor, daar zijn de afgelopen twee jaar 34 graftrommels gered met hulp van de gemeente en vooral van de leden van de Historische Kring.
Graftrommel-deskundige Evert Jan Halkus uit Twello herontdekte het fenomeen. Ook in Goor nam Halkus het voortouw, Wolter Wiegerinck en Johan Brunnekreeft namen de werkelijke restauratie op zich. Dagen, nachten en weekenden werkten ze aan de bloempjes, het glas, de teksten en de trommels. Met achtduizend euro subsidie van de gemeente in de achterzak voor de kosten van het materiaal werkten ze twee jaar lang aan de unieke collectie graftrommels.
Evert Jan Halkus heeft zijn zoektocht naar de overgebleven graftrommels de afgelopen jaren alleen maar uitgebreid. Overijssel, Gelderland, Drenthe, Groningen en nu ook Friesland zijn in kaart gebracht. In elke plaats was er wel een koper of blikslager die graftrommels maakte, een gebruik dat heel Europa kende, maar hoe katholieker het gebied, hoe makkelijker graven en alles eromheen geruimd werden…. Maar hoe uniek is het fenomeen nou?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.