nieuws

Typisch Overijssel weer te zien bij TV Oost

Typisch Overijssel
Typisch Overijssel
Vanaf 14 januari is bij RTV Oost de serie 'Typisch Overijssel' weer te zien waarin een zoektocht wordt gedaan naar tastbare herinneringen.
Elke streek in Overijssel kent verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld of een vaste plaats hebben in de geschiedenisboeken. In ‘Typisch Overijssel’ gaat TV Oost op zoek naar tastbare herinneringen aan deze verhalen. De vertellingen dateren van de 17e eeuw tot de late jaren zestig. De programmamakers konden gebruik maken van archiefmateriaal dat werd bijeengesprokkeld door de medewerkers van onder meer het Historisch Centrum Overijssel en Kunst & Cultuur Overijssel.
In de eerste aflevering stond het verdronken dorp Beulake centraal dat door turfwinning in de problemen raakte. Volgende week zie je hoe op zaterdag 13 januari 1849 Klaas Klaassen Bording samen met zijn twee oudste zonen uit het Noord-Hollandse Durgerdam vertrok om op de bevroren Zuiderzee te gaan botkloppen. Bij deze vistechniek worden grote wakken in het ijs geslagen. De vis werd rijkelijk beloond, wat de mannen ertoe dreef om 's avonds door te werken. Rond een uur of 1 merkten ze dat hun net over de bodem sleepte. De ijsvlakte was losgeraakt en dreef stuurloos rond. Door wind en zeestroming werden ze door de Zuiderzee gedreven. Pas na 14 dagen werden ze bij Vollenhove opgemerkt en gered. Na enige tijd stierven toch nog de oudste zoon en de vader. De gebeurtenis maakte diepe indruk op de bevolking.
'Typisch Overijssel' is vanaf 14 januarie weer iedere donderdag te zien bij TV Oost om 16.20, 19.20 en 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.