Stemmingmakerij

Kampen

Kampen, de stad aan de IJssel, heeft bijna 50.000 inwoners, verdeeld over Kampen, IJsselmuiden en een aantal kleinere kernen als Wilsum, Zalk, 's-Heerenbroek en Kampereiland. De roemrijke historie gaat terug tot de vroege middeleeuwen, toen Kampen al de wereld rondtrok met Koggeschepen. Nog steeds is het historische centrum met het ijsselfront een grote toeristische trekpleister. Economisch is de stad in ontwikkeling. Met de Hanzelijn, de Zuiderzeehaven en de doorgetrokken N50 komen er goede verbindingen met de Randstad en Zwolle. Politiek is Kampen minder modern, zaken als coffeeshops en activiteiten op zondag zijn hier nog steeds omstreden.
Maandag 8 februari besteden Radio en TV Oost uitgebreid aandacht aan de politiek in de gemeente Kampen.
Radio Oost bijt ’s ochtends het spits af in ‘Klaarwakker’ (06.00 – 08.00 uur), waarbij burgemeester Koelewijn ‘wekgast’ is. Gedurende de dag struint de zwervende verslaggever van Radio Oost door Kampen, op zoek naar problemen die een oplossing behoeven, effecten van het gevoerde beleid, lokale burgerinitiatieven en andere zaken die de inwoners beroeren. ‘De Stemmingmakerij’ wordt bij Radio Oost afgesloten in Afslag Oost (16.00 – 17.30 uur), waarin een actueel thema uit Kampen centraal staat.
Bij TV Oost is ‘De Stemmingmakerij’ onderdeel van het actualiteitenprogramma ‘In de Wandelgangen’ (21.15, 22.15, 23.15 uur). Daarin wordt aandacht besteed aan thema’s die een rol spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kampen, zoals de ambitieuze plannen rond de ‘bypass’, de nevengeul van de IJssel. In het buitengebied komt niet alleen een groot overloopgebied voor de rivier maar ook een luxe woonwijk met huizen aan het water. Het plan is omstreden, vooral omdat de wijk het eeuwenoude landschap rond de Zwartendijk aantast. Het CDA, de grootste partij, is groot voorstander. Nieke Jansen van GroenLinks legt in ‘De Stemmingmakerij’ uit wat zij er op tegen heeft. Verder een kort portret van Rie Woning, die al zo'n dertig jaar actief is in de Kamper politiek. Ze is al lang pensioengerechtigd maar stelt zich opnieuw kandidaat voor Gemeentebelangen.
Alle reportages zijn na uitzending op deze pagina terug te luisteren en kijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.