nieuws
Aflevering 10: Spreuken en recepten
Vooruitblik 3 maart
Een Bornse jachtschotel en een spreuk over boter en droog brood. Geniet nog even lekker na van Plattelandsleven...
Spreuk van de week:
Ze et de stoete dreuge en striekt de botter an ’t gat.
Dit betekent: verkeerde, onzinnige zuinigheid. Wat men bespaart aan de ene kant, geeft men aan de andere kant weer uit.
Recept van de week:
Bornse jachtschotel
Ingrediënten voor 4 personen:
* 6oo gram runderpoulet of resten gebraden rundvlees (runderlappen of ribvlees) met de jus
* 2 grote goudrenetten of andere zure appels
* 2 grote uien
* aardappels
* zout, peper, foelie en kruidnagel
* boter
* 2 beschuiten of wat paneermeel
Bereidingswijze:
Kruid het vlees met de kruiden en braad het aan. Vervolgens gaar laten sudderen (kan ook best een dag van te voren) en laten afkoelen. Daarna in blokken snijden of "plukken". De aardappels net gaar koken zodat ze nog een beetje stevig blijven en af laten koelen. Daarna in plakken snijden. De uien aanfruiten in een beetje boter. De appels schillen en in ringen snijden. Neem een ingevette ovenschaal en leg daar een laag aardappels in. Dan een laagje appel, daarna vlees met de uien, dan weer appel en afdekken met een laag aardappel. Overgiet het geheel met een deel van de braadjus van het rundvlees en strooi de bovenkant. Met paneermeel of fijngewreven beschuit. Nog een paar klontjes boter er op en dan kan de schaal de oven in.
Op 160 graden celsius gedurende een uur.