nieuws

‘Menthol, een neger in Hengelo’

Elke zondag zetten de Nederlandse regionale omroepen hun mooiste producties in de schijnwerpers in de serie ‘RegioDoc’. De negen deelnemende omroepen zenden de films om 12.00 uur tegelijkertijd uit. Komende zondag 21 februari is het de beurt aan ‘Menthol, een neger in Hengelo’, een bijzondere documentaire van Arno Kranenborg over een zwarte man in het vooroorlogse Nederland. De documentaire was op Eerste Kerstdag 2009 al te zien bij TV Oost.
Joseph Sylvester, alias Menthol, leerde Nederland tanden poetsen. Hij verkocht zijn zelf vervaardigde Babajaba tandpasta op markten in Nederland. Van Amsterdam tot Ter Apel, van Den Haag tot Hengelo. Op één van zijn reizen ontmoette de zwarte Menthol de blanke Marie 'Roosje' Borchert. Onder enorme belangstelling trouwden de twee in 1928 in Hengelo. Daarmee was één van de eerste gemengde huwelijken van Nederland een feit.
Menthol’s leven en zijn huwelijk met het mooiste meisje van de stad maken nog steeds de tongen los, zo blijkt uit de documentaire. Centraal staan personen die Menthol gekend hebben en het persoonlijke fotoalbum dat Menthol naliet. Café-eigenaar Frans (76) heeft het plakboek al jaren in zijn bezit. Het blijkt op de bezoekers van het café dezelfde aantrekkingskracht te hebben als de levende Menthol ooit had. De marktkoopman en later vellenhandelaar blijkt een fenomeen te zijn geweest. Door zijn acte de présence en zijn humoristische teksten en advertenties, wist hij zich op unieke wijze als zwarte man in een blanke gemeenschap staande te houden.
‘Menthol, een neger in Hengelo’ is komende zondag 21 februari vanaf 12.00 uur te zien bij TV Oost, TV Drenthe, TV Gelderland, L1, Omroep West, TV Noord-Holland, Omroep Flevoland, RTV Rijnmond en RTV Utrecht. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.
RegioDoc is nog t/m 28 maart te zien bij de regionale omroepen. Meer informatie is te vinden op www.regiodoc.nl.
Voor meer informatie: Patrick Drijver – producent
Telefoon: 053- 432 94 24 / E-mail: info@drijver-av.com
Bijlagen: drie stills uit ‘Menthol, een neger in Hengelo’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.