nieuws

Gouden medaille voor Mark Tuitert op 1500 meter

Mark Tuitert heeft zaterdagnacht vriend en vijand verbaasd met de gouden medaille op de 1500 meter bij de Olympische Spelen in Vancouver.
De Holtense schaatser reed een sterke race in de Richmond Olympic Oval tegen de Noor Bokko. Met 23,52 had Tuitert de snelste opening van het hele stel. Ook in de eerste volle ronde blonk de 29-jarige schaatser uit. De Holtenaar had, net als Davis, een ronde van onder de 26 seconden. Tuitert kwam in een tijd van 1.45,57 over de meet, wat genoeg was voor een baanrecord en de Olympische titel. 
Tuitert hield de Amerikaanse favoriet Shani Davis (zilver, 1.46,10) en de Noor Havard Bokko (brons, 1.46,13) achter zich. De andere Nederlanders konden niet imponeren. Simon Kuipers werd zevende. Sven Kramer en Stefan Groothuis werden respectievelijk dertiende en zestiende.
Mark Tuitert schreef historie op de Olympische 1500 meter. De Holtenaar is de eerste Nederlander sinds Ard Schenk in 1972 die goud pakt op het koningsnummer.
'Ongelooflijk, ik kan het niet geloven', stamelde Tuitert. 'Alles klopte. Dit was de race van mijn leven. Ik wist dat ik het in me had, net als Jac (Orie, zijn coach, red.). Dit is zoveel waardering voor al die trainingsarbeid, al die opofferingen. Ik werd gedragen vandaag, iedere slag was raak.'
Foto's huldiging: Sander Stoepker en Edwin Goed

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.