nieuws

Nog veel avondstemmers verwacht

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Dinkelland is hoog. Eind van de middag bedroeg de opkomst al 45 procent.
Dinkelland rekent op een opkomst aan van rond de 75 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was de opkomst nog 67 procent. De bestuurscrisis van eind 2007 zou een van de oorzaken kunnen zijn van het hoge aantal stemmers in de gemeente. In Staphorst lag het opkomstpercentage eind van de middag rond de 35 procent en in Zwolle en Enschede rond de 30 procent. De stembureaus verwachten nog veel mensen die in de avonduren naar het stembureau gaan.
Politici in heel Overijssel proberen op de dag van de verkiezingen nog zwevende kiezers over te halen op hen te stemmen. Zo delen ze op verschillende plekken nog flyers uit en rijdt er in Enschede zelfs een politicus met een geluidswagen rond.
De stembussen sluiten vanavond om negen uur. De stemmen moeten met de hand worden geteld en daarom wordt de uitslag pas in de loop van de nacht verwacht. Er wordt namelijk met een rood potlood gestemd, nadat bleek dat er met stemmachines gefraudeerd kan worden. In Almelo zijn onder anderen havo- en VWO-scholieren ingeschakeld voor het tellen van de stemmen, zodat de uitslag eerder bekend is
In alle 25 gemeenten in Overijssel zijn woensdagmorgen om half acht de stembureaus geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Na verschillende verkiezingen met een stemmachine, wordt weer met een stempotlood gestemd. De stembureaus sluiten om negen uur vanavond. Omdat de stemmen met de hand geteld moeten worden wordt de uitslag pas in de loop van de nacht duidelijk en in sommige gemeenten pas donderdag. Peilingen laten zien dat er een lage opkomst wordt verwacht; minder dan de helft van de stemgerechtigden zou de gang naar de stembus maken. De verkiezingen zijn voor de landelijke politiek een graadmeter voor de Tweede Kamerverkiezingen van juni.
Het stembureau in wijkcentrum SIO in Zwolle is woensdagmorgen een half uur later geopend. De zogenoemde toegevoegd ambtenaar die alle stembescheiden bij zich heeft, kwam niet opdagen. Zij reageerde vervolgens niet op telefoontjes. Medewerkers van het Bureau Verkiezingen zijn daarna naar haar huis gereden waar bleek dat de ambtenaar 's nachts plotseling in het ziekenhuis is opgenomen. Een ander ambtenaar heeft haar werk overgenomen waarna het stembureau om acht uur open kon. Kiezers die zich in het eerste half uur meldden, zijn weggestuurd. Het Bureau Verkiezingen hoopt dat die mensen in de loop van de dag terugkomen. Hoe het met de ambtenaar is in nog onduidelijk.
Donderdagochtend wordt in een anderhalf uur durende extra nieuwsuitzending van RTV Oost en de kranten De Stentor en TC Tubantia duidelijk hoe Overijssel heeft gestemd. De tv-uitzending begint om 7.00 uur.
Voor een overzicht van de politieke standpunten in Overijssel per gemeente klik hier.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.