nieuws

Overijssel heeft gesproken

De PvdA is in Overijssel de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen.
Had de PvdA in 2006 in heel Overijssel nog 144 zetels behaald, na de verkiezingen van woensdag is dat aantal geslonken naar 93. Ook het CDA verloor. De grote winnaars zijn de VVD, D66 en de lokale partijen. In de grote steden verloor de PvdA vele zetels. In Enschede ging het van 15 naar 9, in Almelo van 13 naar 7, in Deventer van 10 naar 7 en in Hengelo van 11 naar 6. De schade voor de PvdA in Zwolle bleef beperkt tot 2 zetels: van 9 naar 7.
Het CDA kreeg in Dinkelland een mokerslag te verwerken. De Dinkellander bleek het ontslag van burgemeester Willeme twee jaar geleden nog niet te zijn vergeten. Het CDA en PvdA stemden Willeme in 2007 weg. Lokaal Dinkelland, die Willeme wilde houden, steeg van 5 naar 12 zetels. Het CDA ging van 9 naar 5 zetels. De PvdA ging van 3 naar 1 zetel.
Na meer dan 20 jaar krijgt de raad in Staphorst weer een vrouwelijk raadslid. Herriët Brinkman zal namens het CDA plaatsnemen in de raad.
TON, de partij van Rita Verdonk, wist zowel in Deventer als in Almelo een zetel te bemachtigen. In Almelo nemen straks maar liefst 12 verschillende politieke partijen plaats in de gemeenteraad.
Voor het eerst in tientallen jaren is het CDA niet meer de grootste in Tubbergen. Zij moet die plek nu delen met Gemeentebelangen/VVD. Tubbergen was trouwens de gemeente die als eerste in Overijssel de stemmen had geteld.
In Zwolle probeerden drie nieuwe partijen een plekje te bemachtigen in de raadszaal, maar het lukte ze geen van drieën.
Het totale opkomstpercentage in Overijssel was ten opzichte van vorig jaar een paar procenten lager.
Voor alle uitslagen per gemeente klik hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.