nieuws

Nieuw internetradiostation ‘Alles Plat’ van start

Met een feestelijke presentatie in de radiostudio van Omroep Gelderland in Arnhem is vorige week vrijag www.allesplat.nl van start gegaan, een nieuw internetradiostation dat zich geheel richt op muziek in de streektaal.
De website, een initiatief van Omroep Gelderland en de Overijsselse omroep RTV Oost, zendt 24 uur per dag streektaalmuziek uit in streaming audio. Verder zijn onder meer de wekelijkse columns van de Twentse cabaretier ‘Helligen Hendrik’ terug te vinden op de site.
De officiële lancering werd omlijst door een optreden van Hans Keuper van de befaamde Achterhoekse dialectformatie ‘Boh Foi Toch’ en een speciaal voor de gelegenheid geschreven radiocolumn van Gerard Oosterlaar, bekend van het duo ‘Höllenboer’. Samen met adjunct-directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost en hoofdredacteur Ton Mallo van Omroep Gelderland drukten zij op de startknop.
Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst ook opnamen uit de archieven van Omroep Gelderland en RTV Oost terug te luisteren zijn via www.allesplat.nl. De omroepen hebben de beschikking over een schat aan materiaal in de streektaal, zoals de radioprogramma’s van Arie Ribbers bij Omroep Gelderland en de dialectkoffieconcerten van Radio Oost. Op termijn willen beide regionale omroepen een breed internetplatform aanbieden met alles op het gebied van streektaal en streekcultuur.
‘Alles Plat’ richt zich op muziek in de Nedersaksische streektaal, die in Nederland wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en de Friese gemeenten Oost- en West-Stellingwerf. Afgelopen donderdag werd een officiële aanvraag tot opwaardering van het Nedersaksisch aangeboden aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken. De bestuurders uit de betreffende regio’s verzochten de staatssecretaris de aanvraag in te dienen bij de Raad van Europa.
Voor meer informatie kijk op www.allesplat.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.