nieuws

Sint Jansklooster (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

SINT JANSKLOOSTER

Sint Jansklooster ligt in de Kop van Overijssel, tussen Vollenhove en Meppel. Sint Jansklooster is genoemd naar het convent op de Sint Janskamp, een klooster dat in 1399 werd gesticht door de blinde Johannes van Ommen. Het Sint Jansklooster werd in 1581 verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Het dorp met de omliggende gebieden wordt Ambt Vollenhove genoemd en ligt in het Land Vollenhove. Sint Jansklooster telt ongeveer 1500 inwoners. De bekendste voormalig inwoner van het dorp is ongetwijfeld Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht. In het dorp staat een stellingmolen uit 1857, de Monnikenmolen en een tjaskermolen, De Foeke.
Het dorp is in wijde omgeving bekend door het grote bloemencorso, dat daar elk jaar op de derde vrijdag van augustus gehouden wordt. Dit corso trekt dan ook duizenden belangstellenden. De plaatselijke bewoners zijn maanden van te voren al met de voorbereidingen bezig. Voor de versiering van de metershoge praalwagens worden hoofdzakelijk dahlia's gebruikt. Het aantal dahlia's verschilt van 120.000 tot 350.000 stuks per corsowagen. Het corso trekt op de 3e vrijdag van augustus door Sint Jansklooster.
Buiten Sint Jansklooster ligt het Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.