nieuws

Zenderen (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

ZENDEREN

Zenderen is het op een na grootste dorp in de gemeente Borne. Het heeft zo'n 1400 inwoners.
Zenderen is al een oude kern. Al in de tiende eeuw wordt de plaats genoemd. Een boerderij in Sindron hoorde toen onder de hof die de abdij van Werden in De Lutte bezat. De plaatsnaam zou ontleend zijn aan sintels, ook wel ijzererts genoemd.
De ijzererts is nog altijd te vinden in de grond bij Zenderen. Mogelijk maakte men daar plaatselijk ijzer van, echter zijn er vooralsnog geen resten van een smidse of iets dergelijks gevonden die dat ondersteunde. In de loop van de eeuwen verbasterde de plaatsnaam via Sinderon, Sinderen en Senderen naar de huidige plaatsnaam Zenderen. In Zenderen lag in de veertiende eeuw aan de Azelerbeek de burcht Hondeborg.
Voor het handelsverkeer over het water was Zenderen een belangrijk knelpunt, met de Bornsebeek en de Azelerbeek, met name in de periode dat er nog turf over het water werd vervoerd.
Aan de buitenrand van het dorp liggen de Karmelkloosters van de paters karmelieten en de zusters karmelietessen. De parochie draagt de naam van de Onbevlekte Ontvangenis.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.