nieuws

Dalfsen (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
DALFSEN
De Sallandse gemeente Dalfsen is op 1 januari 2001 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Nieuwleusen en Dalfsen.

De Heren van Rechteren

In Dalfsen is de invloed van de heren van Rechteren nog duidelijk zichtbaar. Zij bewoonden het kasteel aan de overkant van de Vecht, dat omstreeks 1320 is gebouwd. Het kasteel wordt al zes eeuwen lang bewoond door leden van één en dezelfde familie. De kerk van Dalfsen is door de kasteelheer gebouwd en later in opdracht van één van zijn nazaten weer herbouwd.
Opvallend genoeg heeft Dalfsen nooit stadsrechten gekregen. De andere plaatsen aan de Vecht, Ommen, Hardenberg, Gramsbergen, wel. Waarschijnlijk hebben de heren van Rechteren de stadse status van het dorp altijd tegengehouden.

Bezienswaardigheden

Aan de Heinoseweg bevindt zich havezate Den Berg. In 1700 werd het gekocht door baron Willem Jan van Dedem, die onder meer in deze tijd ook het kanaal de Dedemsvaart liet graven. Hij liet er samen met zijn vrouw, Gerbregt van Delen, een nieuw huis voor in de plaats bouwen. Dit kwam in 1705 gereed. Op de gevel en op de vazen van de toegangspoort zijn hun wapens te zien. In 1985 is het huis gerestaureerd. Het huis ontleent zijn naam aan een rivierduin dat nabij ligt.
Aan de uiterste zuidkant van Dalfsen, vlakbij de Overijsselse Vecht, staat de Westermolen, een rietgedekte, achtkantige houten stellingmolen. Hij werd in 1818 gebouwd. Eigenaar van de molen is de gemeente Dalfsen. De landschappelijke waarde van de molen is groot.
Op de grens met Nieuwleusen staat de stellingmolen Massier. Anno 2006 was er slechts nog een romp van de oorspronkelijke korenmolen uit 1861 over. Op 10 mei 2006 werd het officiële startsein voor de restauratie gegeven. Op 8 februari 2008 is de gerestaureerde achtkant (de rieten jas) in zijn geheel met een grote telescoopkraan op de stenen romp teruggeplaatst. Op 17 oktober 2008 werden de nieuwe kap en wieken, met een totaalgewicht van 16 ton, op de romp geplaatst. De officiële opening van de molen vond op 5 november 2008 plaats. De totale kosten van de restauratie bedroegen circa 600.000 euro. Het is de bedoeling dat de molen weer maalvaardig is in mei 2009.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.