nieuws

Lonneker (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
LONNEKER
Lonneker ligt ten noorden van Enschede en heeft ongeveer 1770 inwoners. Het dorp ligt ten noorden van Enschede in de regio Twente.
Lonneker werd in 1811 een zelfstandige gemeente, gevormd uit het voormalige richterambt Enschede, zonder de stad Enschede en de Esmarke. Bij een wijziging in 1818 werd ook de Esmarke aan Lonneker toegewezen. In 1881 werd een deel van de oude marke Driene overgedragen aan het sterk gegroeide Hengelo en in 1884 kreeg Enschede ten koste van Lonneker er een groot gebied bij. Het gevolg was dat Lonneker een van de weinige gemeenten in het land werd met een gemeentehuis buiten de eigen gemeentegrenzen en wel te Enschede.
Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er gesproken over een samenvoeging van Enschede en Lonneker, maar pas per 1 mei 1934 werd Lonneker door Enschede geheel geannexeerd. De toenmalige burgemeester van Lonneker M.A.H.M Stroink (1865-1930), burgemeester van 1906 tot zijn dood, was fel tegen de samenvoeging van Lonneker en Enschede. Tijdens zijn burgemeesterschap kreeg Lonneker aansluiting op het elektriciteits- en telefoonnet en een net van verkeerswegen. Ter ere van deze Stroink staat er een bakstenen zitbank aan de Burgemeester Stroinkstraat in Twekkelo.
In 1851 werd de Lonneker Molen gebouwd nadat de oudere molen in 1847 was afgebrand. In de Tweede Wereldoorlog heeft de molenaar vele gezinnen in leven gehouden door illegaal grote hoeveelheden meel te maken. De molenbelt was verder een geschikte schuilplaats.
Op het grondgebied van de gemeente Lonneker werd in 1929 het Vliegveld Twenthe aangelegd.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.