nieuws

Ootmarsum (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
OOTMARSUM
Ootmarsum, gelegen in Noord-Oost Twente, is een van de oudste steden van Twente. Ootmarsum heeft reeds sinds het jaar 1300 stadsrechten. Het stadje lag op een kruispunt van wegen en daardoor ontwikkelde het zich tot een bloeiend handelscentrum. Ootmarsum beveiligde zich doormiddel van grachten en aarden wallen en werd dan ook een vestingstadje.
Nieuwe ontwikkelingen zijn jarenlang aan Ootmarsum voorbij gegaan. Het gevolg was dat de oude vakwerkhuizen, de historische gebouwen, de schilderachtige steegjes en pleintjes gelukkig bewaard zijn gebleven. De laatste jaren heeft Ootmarsum zich ontwikkeld tot een klassiek stadje met een nostalgisch stadsgezicht waar vele kunstuitingen een plek hebben gevonden. U kunt er dan ook vele galerieën bezoeken en het is dan ook niet vreemd dat Ootmarsum de "Kunststad van het Oosten" wordt genoemd.
Maar ook de omgeving is geliefd. Het stadje wordt omringd door een glooiend landschap met als hoogste punt de Kuiperberg. Er zijn dan ook vele wandel- en fietsmogelijkheden. Ootmarsum wordt vanwege zijn historische gebouwen, zijn galerieën en zijn natuurschoon dan ook jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht.
Daarnaast biedt het gezellige centrum met de vele terrasjes de toerist een rustplek om de opgedane indrukken te verwerken. Het glooiende landschap rondom Ootmarsum kan men vanaf verschillende plekken aanschouwen. Een erg fraai uitzicht wordt de toerist geboden vanaf de Orienteertafel boven op de Kuiperberg. Vanaf deze plek is bij goed weer de Plechelmus basiliek in Oldenzaal (circa 12 km verwijderd van Ootmarsum) te zien en ook heeft men uitzicht op gedeeltes van Duitsland. Deze Orienteertafel bestaat uit een hardstenen vierkante plaat met gegevens van gebouwen die aan de horizon zichtbaar zijn. Een bij toeristen erg geliefde uitzichtsplek. Fraai natuurschoon met bossen en vennen vindt men in het natuurgebied Springendal. Een omgeving dicht tegen de Duitse grens waar men uren kan fietsen of wandelen om van al dit natuurschoon te genieten.
Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. De siepel (ui) wordt ook als toeristische trekpleister gebruikt. Drie keer per jaar is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.
In Ootmarsum wordt Pasen zeer uitbundig gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op paaszaterdag kondigt de stadsomroeper om 12:00 uur het paasfeest aan en halen paaswagens dennenhout voor het paasvuur. Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. Vervolgens begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje (en door enkele cafés!) naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die telkens afwisselend worden herhaald) en daarna tot besluit de kinderen driemaal op te tillen, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd. 's Avonds wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. De oorsprong van dit vlöggelen is onzeker, maar het is een eeuwenoud gebruik. Mogelijk stamt het van een middeleeuwse processie van geestelijken. De Poaskearls zijn een opvallende verschijning, want het zijn jonge mannen gekleed in een lange regenjas en met een hoed op (jaren 50-look). Het paasvuur, dat afstamt van een voor-christelijk gebruik, komt veel vaker voor in de streek Twente, maar het vlöggelen is volstrekt uniek. Jaarlijks trekt het vele bezoekers.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.