nieuws

Deventer (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
DEVENTER
Hanzestad Deventer is gebouwd aan de IJssel en één van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven bij Deventer). De stadsrechten van Deventer zijn waarschijnlijk ergens in de 11e eeuw voor het eerst echt vastgelegd, precies is dit niet bekend.
De naam Deventer zou zijn ontstaan uit deve-treo, wat zoiets betekende als "aan een waterloop gelegen geboomte". Daarnaast wordt ook wel beweerd dat Deventer zijn naam dankt aan het stadje Daventry in Engeland, waar de christelijke missionaris Lebuïnus (Liafwin) vandaan zou zijn gekomen, of naar een met hem meegereisde bevriende monnik met de naam Davo.
Deventer is een bezienswaardige stad en kent een monumentaal stadscentrum met als middelpunt de Brink, een langgerekt marktplein omzoomd door bomen en terrassen. Het is het grootste stadsplein in Nederland. Belangrijke monumenten in de stad zijn de mooie kerken, de Waag, het Bergkwartier, het stadhuis, de watertoren en de IJsselkade.
Markten
Omdat Deventer een Hanzestad was, vond er veel handel plaats in de stad. Daardoor zijn er ook vele locaties geweest, met name binnen de grachten, waar kleine markten plaatsvonden. Verschillende straatnamen herinneren aan deze tijden. Te denken valt aan de "Nieuwe Markt" (groenten en fruit), "Stromarkt" (hooi en stro) en de "Houtmarkt" (hout). Daarnaast vonden op de "Brink" diverse markten plaats. Op de "Kleine Poot" vond de botermarkt plaats, waarvan het gebouwtje nog bestaat. Buiten de grachten ontstonden ook markten, zoals onder andere de handel in vee op de "Beestenmarkt".

Overige weetjes:

  • Deventer heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek (Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek) van Nederland.
  • Grote delen van de film A Bridge Too Far zijn in 1976 opgenomen in en bij Deventer.
  • Gezien de politiek overwegend links georiënteerde bevolking werd Deventer vroeger wel aangeduid als 'Moskou aan de IJssel'.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.