nieuws

Geesteren (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
GEESTEREN
Geesteren is het op een na grootste dorp van de gemeente Tubbergen.
In 1268 werd het dorp al vermeld als Geysteren. De inwoners moesten zich in vroeger tijden de scheldnaam Papsleevn laten welgevallen, al wordt dit door sommige Geesternaren gezien als een geuzennaam. De plaatselijke carnavalsvereniging is naar deze scheldnaam vernoemd. De naaste omgeving van het dorp kent talrijke, dikwijls grote en oude boerderijen, die getuigen van een vooral vroeger bloeiend boerenbestaan.
Geesteren is bekend van het jaarlijkse paardensportevenement CSI Twente. Het huidige CSI Twente is na de Tweede Wereldoorlog begonnen als klein landelijk concours hippique in de weilanden op de glooiende essen rond Erve Maathuis. Vanaf 1975 beschikt CSI Twente over een internationale status. Hoogtepunt van CSI Twente is traditioneel de strijd om de Grote Prijs van Twente. Deze klassieker kent een roemruchte historie met illustere winnaars en paarden. Wat te denken van legendarische combinaties zoals Hugo Simon met Gladstone, Jos Lansink met Libero H. of Thomas Fuchs met Dollar Girl? Namen die bij verstokte paardenliefhebbers als muziek in de oren klinken.
In de nabijheid van het dorp staat verder een korenmolen, de Grote Geesterse Molen.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.