nieuws

Kuinre (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

KUINRE

Kuinre behoort tot de gemeente Steenwijkerland. De inwoners worden Kuundersen genoemd. Kuinre lag vroeger aan een riviertje dat door de Friezen Tjonger werd genoemd, en door Stellingwervers Kuunder.
Aan de rand van Kuinre is het Kuinderbos te vinden. In Kuinre bevindt zich de voormalige Waag uit 1776 en de voormalige watertoren uit 1933 met de status van Rijksmonument.
Kuinre was een vissers- en havenplaatsje, maar kwam bij de aanleg van de Noordoostpolder op het droge te liggen. De Noordoostpolder werd voor een groot deel, in strijd met de Zuiderzeewet, direct aan het bestaande land (Overijssel) vastgelegd, zonder randmeer ertussen; een beslissing waar men later veel spijt van kreeg. Zo kon het gebeuren dat Kuinre 'als een vis op het droge' gevangen in het land kwam te liggen. De haven en aanlegsteigers liggen sindsdien op het land. De steiger ligt in Overijssel, het grasland ervoor ligt in Flevoland.
Eveneens in de weilanden en bossen vlak voor Kuinre in Overijssel liggen nu op het droge de gereconstrueerde overblijfselen van een zeerovernest, de eerste Kuinderburcht. De Heren van Kuinre waren de ergste zeerovers van Noord Nederland, te vergelijken met roofridders als Zweder van Bentheim, Herbrun van Putten ('de gesel der Veluwe') en Zweder van Voorst. Hun kasteel lag op een uitermate strategische locatie ten opzichte van de Hanzeroutes naar het Oostzeegebied. Kooplieden uit onder ander Danzig (Gdansk) en Hamburg werden nogal eens opgebracht en voor losgeld op het slot te Kuinre vastgezet.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.