nieuws

Balkbrug (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
BALKBRUG
Balkbrug behoort tot de gemeente Hardenberg.
Het dorp is ontstaan aan het kanaal de Dedemsvaart. Het dankt zijn naam aan een balk die onder een brug in dit kanaal lag. Deze balk moest voorkomen dat schepen met te grote diepgang deze brug konden passeren. In de jaren zestig is het kanaal de Dedemsvaart gedempt en werd de N377 er overheen aangelegd. Balkbrug lag op de kruising van de Dedemsvaart met de weg van Ommen naar Meppel, waardoor hier een wat grotere nederzetting kon ontstaan.
Ook werd de groei van het dorp bespoedigd door het oprichten van een strafkolonie van de "Maatschappij van Weldadigheid" rond 1800 op de Ommerschans ten zuiden van het dorp. Hier werden landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Maar ook kolonisten konden hier terechtkomen, bijvoorbeeld als straf voor drankmisbruik, ontucht, verkwisting, brutaliteit of desertie. De kolonie werd in 1890 gesloten.
In het dorp is het rijksopvoedingsgesticht Veldzicht gevestigd wat de komst van ambtenaren met zich mee heeft gebracht. Het instituut heet sinds 2005 FPC Veldzicht en is nu een TBS-kliniek. Balkbrug verwierf landelijke bekendheid door ontsnappingen uit deze TBS-kliniek.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.