nieuws

Usselo (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

USSELO

Usselo ligt ten zuiden van de stad Enschede. Het dorp heeft een Nederlands-hervormde kerk, een basisschool en een begraafplaats. Het dorp heeft ook een zeldzame werkzame (open) standerdmolen (plaatselijk beter bekend onder Stenderkast), de Wissinks Möl.
Usselo ligt rondom de historische en landschappelijk waardevolle Usseler es. Archeologische vondsten wijzen op prehistorische bewoning van de streek. Momenteel wordt het dorp bedreigd door de stedelijke en industriële ontwikkeling van de gemeente Enschede.
Usselo is de achtergrond waartegen de schrijfster Johanna Reiss haar bestseller "De schuilplaats" (in het Engels "The upstairs room") schreef. Het boek is het indrukwekkende relaas van een tienjarig meisje uit Winterswijk, Annie de Leeuw, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar oudere zus Sini ondergedoken zit bij een boerenfamilie in Usselo. Het boek kenmerkt zich door een nuchtere en onbevooroordeelde waarneming van de oorlogsgebeurtenissen door de ogen van een kind.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.