nieuws

Rijssen (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
RIJSSEN
Rijssen behoort tot de nationale top wat betreft economische activiteit per inwoner. Rijssen kent een nauw sociaal netwerk, dat onderlinge handelssolidariteit bevordert. Belangrijke bronnen van inkomsten zijn handel, kunststof, transport, bouwbedrijven en papier, terwijl dit vroeger vooral ijzer en jute was.
Zoals in veel plaatsen in Twente heeft de autochtone bevolking in Rijssen bijnamen. Een opvallend verschil met veel andere plaatsen is dat de bijnamen in Rijssen veelal niet zijn gekoppeld aan de naam van de boerderij waar de familie woonde. De bijnamen, vaak scheldnamen genoemd, zijn regelmatig ontstaan naar aanleiding van een opvallend uiterlijk kenmerk of opvallend gedrag van een ver familielid.
Het Rijssense dialect is onderdeel van het Nedersaksisch. Deze variant wordt het Twents-Graafschaps genoemd. Het Rijssens heeft een geheel eigen karakter en is daardoor goed te herkennen. Het Rijssens wordt door alle sociale lagen van de Rijssense bevolking gesproken, maar steeds minder mensen gebruiken het daadwerkelijk nog actief, men is vooral passieve dialectkenner.
Dat Rijssen een sterk eigenzinnig karakter heeft blijkt onder andere uit het feit dat Rijssen als één van de weinige steden in Nederland een eigen volkslied heeft, Mooi Riessen, dat uiteraard in het Rijssens geschreven is.
Rijssen heeft een grotendeels orthodox protestantse bevolking. Rijssen behoort ook tot de bijbelgordel die grofweg loopt van de provincie Zeeland, via de Veluwe tot aan de kop van Overijssel. Een deel van de Rijssense bevolking vindt dat kerk en politiek niet mogen worden gescheiden. De SGP is de grootste politieke groepering in Rijssen. Kenmerkend voor de stad is het aanhouden van de zondagsrust door het orthodoxe deel van de bevolking, alhoewel dit minder wordt.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.