nieuws

Schalkhaar (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

SCHALKHAAR

Schalkhaar behoort tot de gemeente Deventer en heeft ongeveer 4600 inwoners.
Het dorp ligt ten noordoosten van de stad Deventer en is sterk gericht op die stad. Door uitbreidingen van de stad wordt Schalkhaar aan de west-, zuid- en oostzijde omringd door Deventer. Schalkhaar ontstond na 1810, rondom de toen gebouwde katholieke kerk in de buurtschap Riele. De naam Schalkhaar kreeg het dorp pas in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Sinds 1953, toen het middeleeuwse genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van Frieswijck een plaats kreeg in de kerk, is Schalkhaar een Mariabedevaartsoord.
Schalkhaar was in Nederland bekend als legerplaats. In de Westenberg Kazerne was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Politie Opleidings Bataljon Schalkhaar gehuisvest, opgericht in juli 1941. Hier werden Nederlandse politiemensen onder Duits toezicht geschoold in de ideologie van de SS. Na de oorlog werd de kazerne door de Koninklijke Landmacht in gebruik genomen. Vooral het 13e pantserinfanterie bataljon, Garde Fusiliers “Prinses Irene” (GFPI) heeft lang van de kazerne gebruikgemaakt.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.