nieuws

Overdinkel (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

OVERDINKEL

Overdinkel valt onder de gemeente Losser en ligt aan de rivier de Dinkel. 
Waar het huidige dorp Overdinkel ligt was tot ver in de negentiende eeuw slechts heide en woeste grond met de namen Overdinkelse Veld en het Witte Zand. Overdinkel was tot 1890 een heel rustige boerengemeenschap totdat aan de andere kant van de grens in Gronau textielfabrieken werden gebouwd. Door pastoor Roberink, die in Losser was geboren, werden de mensen in Friesland, en de kop van Overijssel er op attent gemaakt, dat er in Twente veel werk was. In 1907 waren er reeds 1600 inwoners in Overdinkel en was er op in het Overdinkelse Veld een heus dorp ontstaan. Inmiddels was er voor de arbeiders-immigranten een Nederlands-hervormde kerk tot stand gekomen in 1908 in navolging van de rooms-katholieke kerkbouw in 1907.
Na 1945 zette de groei van Overdinkel nog kort door, maar door de teloorgang van de textielindustrie in Twente, nam later de groei af. Door het groeiende grensverkeer met Duitsland nam de horeca in het dorp toe.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl
Overdinkel kleurt Oranje
Steun jij het Nederlands Elftal, ben je al helemaal in de stemming, kleurt alles oranje bij jou? Wij zijn benieuwd hoe oranje Overdinkel de komende weken is. Stuur je foto naar foto@rtvoost.nl en wij plaatsen 'm op deze pagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.