nieuws

Westerhaar (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
WESTERHAAR
Het dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk is van oorsprong deels agrarisch en deels een veendorp. Westerhaar was oorspronkelijk een verzameling losse boerderijen, de boeren maakten gebruik van gepachte grond van het klooster dat in Sibculo stond.
Later ontstond door de vervening van de Engbertsdijksvenen de plaats Vriezenveensewijk (1890). Door de grootschalige vervening kwamen arbeiders ‘van buiten’, de meesten van hen kwamen vanuit Drenthe en Friesland, waar de vervening aan het eind van de 19de eeuw over zijn hoogtepunt heen raakte. Op zoek naar werk trok men naar Vriezenveensewijk en vestigden zich langs het veenkanaal.
Mede door het harde werken en de vasthoudendheid van de inwoners is het dorp geworden wat het nu is. Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een dorp met een sterke samenhang onder de inwoners. Door eigen initiatieven van de inwoners (aandringen op verbetering, geld inzamelen enz.) heeft men in het verleden veel voor elkaar gekregen zoals de bouw van het zwembad de Plump en het gemeenschapscentrum de Klaampe. Het nieuwe kulturhus in Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft nu dezelfde naam als het oude gemeenschapscentrum namelijk “de Klaampe”.
De Engbertsdijksvenen zijn aangewezen als Natura 2000 gebied, en zijn daarmee onderdeel van een Europees netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden. Het is een eldorado voor vogelliefhebbers en voor wandelaars. Het gebied is op dit moment in beheer bij Staatsbosbeheer. De totale omvang van het gebied is ongeveer 1000 hectare.
Westerhaar-Vriezenveensewijk is de langste samengestelde plaatsnaam van Nederland met 28 tekens.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl
Westerhaar kleurt Oranje
Steun jij het Nederlands Elftal, ben je al helemaal in de stemming, kleurt alles oranje bij jou? Wij zijn benieuwd hoe oranje Westerhaar de komende weken is. Stuur je foto naar foto@rtvoost.nl en wij plaatsen 'm op deze pagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.