nieuws

Enschede (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

ENSCHEDE

Enschede is de grootste stad van Overijssel.
De naam gaat volgens de meest gangbare verklaring terug op "An die Schede" (Aneschedhe, 1118); het Oudsaksische scethia betekende 'scheiding' of 'grens', waarmee in dit geval waarschijnlijk verwezen werd naar een moerassig grensgebied. Thans dicht bij de Nederlands-Duitse staatsgrens gelegen kan Enschede deze naam nog altijd betekenisvol dragen.
Enschede ontstond in de vroege middeleeuwen als agrarische nederzetting rond een klein kasteel. In 1325 kreeg de stad stadsrechten.
Textiel
De stad bleef relatief onbetekenend tot in de achttiende eeuw toen de textielnijverheid tot ontwikkeling kwam. Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd de textielindustrie in Twente sterk gestimuleerd door het Rijk, Enschede ontwikkelde zich tot hoofdplaats van deze nijverheid. De derde stadsbrand van 1862, waarbij nagenoeg de hele stad werd verwoest, zorgde ervoor dat deze ontwikkeling in een stroomversnelling terecht kwam. Enschede groeide uit tot het belangrijkste centrum van textielproductie in Nederland. De bevolking van de textielstad vervijfvoudigde tussen 1870 en 1900. Textielfamilies als Van Heek, Ter Kuile, Jannink, Blijdenstein en Menko vormden een machtige oligarchie die een duidelijk stempel drukte op de stedelijke samenleving. De textiel heeft veel sporen nagelaten, onder andere in de vorm van voor die tijd zeer moderne woonwijken.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Enschede andermaal zwaar getroffen. Op 10 oktober 1943 en 22 februari 1944 werd het gebombardeerd door geallieerde vliegers die meenden een stad in Duitsland in het vizier te hebben. Overigens was Enschede een positieve uitzondering in Nederland: meer dan de helft van de Joodse inwoners heeft de oorlog overleefd. Landelijk was dit een kwart.
Vuurwerkramp
Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp plaats, waarbij een volledige woonwijk (Roombeek) werd weggevaagd. Er vielen 23 doden (onder wie vier brandweerlieden) en bijna duizend gewonden. In oktober 2000 werd begonnen met het bouwrijp maken van een deel van het rampgebied. Op 1 mei 2001 gaf burgemeester Jan Mans het officiële startsein voor het eerste wederopbouwproject. De wederopbouw is anno 2009 bijna voltooid.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.