nieuws

Haarle (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
HAARLE
Het Sallandse Haarle hoort bij de gemeente Hellendoorn en telt ongeveer 2200 inwoners.
Het Haarlese grondgebied beslaat 3590 hectare wat ruim een kwart is van de oppervlakte van de Gemeente Hellendoorn. Iets meer dan de helft van de inwoners woont in de bebouwde kom, de overigen in het buitengebied.
De plaatsnaam Haarle is een samenvoeging van "Haar" en "Le". "Haar" staat voor "lange hoogterug en "le" is een plantkundige aanduiding en duidt op "een bos met laag geboomte waarin stukken open weidegrond liggen". Inderdaad, Haarle ligt aan de westzijde van een beboste heuvelrug. Het oudst bekende document dat duidt op de aanwezigheid van een buurtschap Haarle dateert uit het jaar 1244. In dit document wordt melding gemaakt van het erf Smethinc oftewel Smeenk.
Haarle heeft een historische stichting genaamd Stichting Marke Haarle. Eén van de historische monumenten in Haarle is Kasteel De Sprengenberg.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.