Borne (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
BORNE

 

Borne ligt ten noordwesten van Hengelo. Mensen uit Borne hebben in Twente de bijnaam Melbuul (Twents voor meelzak).

 

In 1206 werd Borne al vermeld in een officiële akte. Met deze akte verkreeg de bisschop van Utrecht van de abt van Ruinen onder andere de zeggenschap over de kerk en onderhorige rechten en opkomsten te Burgunde, zoals het toen genoemd werd en tienden onder Zenderen en Almelo. De havezate Weleveld had in de late Middeleeuwen en gedurende de Reformatie een grote invloed op het dorp.

 

Tot het eind van de 18e eeuw was Borne een onwelvarende plattelandsgemeente. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, een bedrijf, wat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente. De bekendste telg uit de familie Spanjaard was Jacob Spanjaard, die de fabriek in de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde en de bijnaam 'God van Borne' verwierf. Rond 1920 was een groot deel van de (mannelijke) Bornse bevolking werkzaam bij de firma Spanjaard. Een groot deel van de familie Spanjaard kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1973 kwam er een einde aan het bedrijf. Uit de fabriek van Spanjaard kwamen de bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden. Van oudsher was er bovendien de, door doopsgezinden geleide, grutterij waaraan de Bornsen de naam melbuuln te danken hebben. "Boorns mel stöf ouwern del". En niet te vergeten de steenfabrieken, die net als in Rijsssen gebruik maakten van de vrij gemakkelijk bereikbare tertiaire klei.

 

Borne was in 1895 de eerste plattelandsgemeente in Nederland met een eigen elektriciteitscentrale en elektrische straatverlichting. De centrale werd gesticht door Rento Hofstede Crull en was de basis voor de latere IJsselcentrale.

 

Bezienswaardigheden:

* Oude Kerk

* Mariakapel aan de Koppelsbrink

* Klopjeswoningen

* Bussemakerhuis

* Weleveld (tussen Hertme en Zenderen gelegen)

 

Ieder jaar worden in het laatste weekeinde van augustus in Borne de Melbuul'ndagen gehouden, een driedaags oogstfeest met culturele en ambachtelijke bezienswaardigheden en sportieve activiteiten.


==================================================

Foto's van de dag:Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl


Meer over dit onderwerp:
Plaatsen in Overijssel Mijn Overijssel
Deel dit artikel:

Reageren