nieuws

Enter (2010)

In de zomer van 2010 bezochten Radio en TV Oost 65 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
ENTER
Enter ligt in de gemeente Wierden. De geschiedenis van Enter gaat terug tot ongeveer het jaar 1200, toen de naam Enter voor het eerst in de geschriften voorkwam. In Enter werden vroeger vooral ganzen gedreven en klompen gemaakt. Verder was Enter in de 18e en 19e eeuw het centrum van de bouw van zompen (schepen).
Lange tijd bestond het dorp, grofweg, uit lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de verschillende uitvalswegen naar Goor, Rijssen en Wierden. Rondom de kern strekten weilanden zich uit. Rond 1940 is men begonnen met de uitbreiding van het dorp rondom de oude kern. Dit gebeurde veelal met rijtjeswoningen. Rond 1975 ontstond een tweede bouwgolf die het dorp grotendeels heeft uitgebreid tot de huidige grootte.
Zoals in veel plaatsen in Twente en de Achterhoek heeft de autochtone bevolking in Enter bijnamen zoals Broeze (familie Velten), Timmerjans (Schuitemaker), Saaltink (ook familie Velten, andere tak), Boone (familie Roetgerink), Pöppen (familie Mekenkamp), Knibbelhein (Hein Waanders) en Horstink (Nijland). Een opvallend verschil met veel andere plaatsen is dat de bijnamen in Enter veelal niet zijn gekoppeld aan de naam van de boerderij waar de familie woonde. De bijnamen, vaak scheldnamen genoemd, zijn regelmatig ontstaan naar aanleiding van een opvallend uiterlijk kenmerk of opvallend gedrag van een ver familielid. Sommige oudere bewoners kennen tot op de dag van vandaag nog steeds slechts de bijnaam en niet de echte naam. Dit is typerend voor dorpen in deze regio.
De traditie van het klompenmaken wordt in Enter nog altijd in stand gehouden. Enter wordt daarom ook vaak het "Klompendorp" genoemd. 's Zomers zijn er vaak open dagen, waarop de klompenmakers hun ambacht laten zien.
Het dorp biedt verschillende mogelijkheden voor toerisme en er zijn in het dorp ook verschillende overnachtingsmogelijkheden te vinden. Ook is er een museum, waar bijzondere klompen en een oude zomp te zien zijn en tevens zijn er fietsroutes gerealiseerd in de omgeving van de Lee. De Lee is een parkachtig gebied met veel water en groen. Ook zijn er rondvaarten te maken op de traditionele Zomp.
De grootste uit één stuk hout vervaardigde klomp is in Enter te vinden. Het klompenmuseum en het zompenmuseum zijn het bekijken waard, evenals de oude Hervormde Kerk, het dorpsplein en de typische Twentse bouwstijl die je overal in het dorp tegenkomt. Jaarlijks is er, eind juli/begin augustus, een pony- en paardenmarkt.

==================================================
Foto's van de dag:
Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.