nieuws

TV Oost blikt terug op tien jaar Vuurwerkramp

Vuurwerkramp Enschede
Vuurwerkramp Enschede
Binnenkort is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. Op zaterdag 13 mei 2000 ontplofte even na half vier de opslagplaats van SE Fireworks in de volkswijk Roombeek. De ramp kostte drieëntwintig mensen het leven. Honderden mensen raakten gewond en veel inwoners van de rampwijk verloren alles wat ze bezaten.
In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost van donderdag 6 t/m woensdag 12 mei een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Donderdag 13 mei gaat TV Oost in een speciale reportage terug naar de week na de ramp.
In de vijfdelige reportageserie 'Tien Jaar Vuurwerkramp' wordt een aantal onthullingen gedaan over de nasleep van de vuurwerkramp. Zo blijkt het eerste vlammetje een bedrijfsongeval te zijn geweest en is het aandeel van de Brandweer Enschede in de vuurwerkramp groter dan tot nu toe gedacht. Ook worden brandweerlieden al jaren met de dood bedreigd, waar de politie inmiddels onderzoek naar doet.
Daarnaast is er aandacht voor de Almelose rechter Stam, die in opspraak is omdat hij tijdens zijn functie als zaaksofficier vuurwerkramp strafbare feiten liet plegen. TV Oost sprak verder met enkele weduwen van brandweerlieden. Zij hebben het gevoel dat ze de afgelopen tien jaar aan het lijntje zijn gehouden en eisen genoegdoening. 'Tien Jaar Vuurwerkramp' is te zien op 6, 7, 10, 11 en 12 mei om 21.50 en 22.50 uur.
Op donderdag 13 mei is bij TV Oost een speciale reportage te zien waarin aan de hand van beelden van tien jaar geleden wordt teruggeblikt op de week na de vuurwerkramp. Van de ontploffing tot de grote herdenking passeren verschillende zaken de revue, waaronder de eerste beelden van het rampgebied, de onzekerheid over het aantal doden, het bezoek van Koningin Beatrix, de geschokte reacties van politici en de eerste herstelwerkzaamheden. De terugblik is te zien om 17.10, 18.10, 20.10 en 23.10 uur.
Op www.rtvoost.nl is een speciaal 'Dossier Vuurwerkramp' aangemaakt. Daar is allerlei informatie te vinden over de ramp en de nasleep daarvan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.