FC Twente voor het eerst landskampioen

FC Twente is zondag voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Nederland geworden. In Breda werd NAC met 0-2 verslagen en dat was genoeg om Ajax een punt achter zich te houden.

Twente begon sterk aan de wedstrijd en had binnen acht minuten al drie hoekschoppen genomen. De tweede was het gevaarlijkst maar Theo Janssen schoot rechtstreeks in het zijnet. Daarna bleef het kansen regenen voor Twente, Nkufo en Tiendalli wisten het doel echter niet te vinden. Even later ging Perez alleen op doelman Ten Rouwelaar af, de keeper stopte de inzet van de Deen.

 

Na twintig minuten was er de eerste mogelijkheid voor NAC, het schot van Gorter was echter te slap om gevaarlijk te worden. Een minuut later kreeg de ploeg uit Breda een zware klap te verduren, Feher werd met rood van het veld gestuurd na een harde charge op de benen van Theo Janssen. Uit de vrije trap die daaruit voort kwam scoorde FC Twente. NAC-verdediger Snoyl miste de lange bal van Janssen waardoor Ruiz de bal ineens achter Ten Rouwelaar kon schieten. Na het doelpunt bleef Twente aandringen, maar onder meer Janssen en Ruiz kwamen niet tot scoren. De enige echte kans van NAC was na een half uur voor Kwakman, hij kopte echter naast het doel van Boschker. Ook daarna bleef Twente de bovenliggende partij. Perez ging na 32 minuten opnieuw alleen op Ten Rouwelaar af, maar vond opnieuw de doelman op zijn weg. Na bijna veertig minuten was de grootste kans voor Nkufo, hij schoot vanaf een paar meter in de handen van Ten Rouwelaar.

 

Ook de tweede helft begon goed voor Twente, Blaise Nkufo kopte na drie minuten voorlangs na een voorzet van Ruiz. Vijf minuten later probeerde Stoch het van afstand, maar zijn schot was te slap. Na een uur spelen leek er een kans te komen voor Lurling, maar Boschker stompte een bal boven zijn hoofd weg. Een vrije trap van afstand van Janssen belandde even later net naast het doel van Ten Rouwelaar. Een kwartier voor het einde was het duel beslist. Miroslav Stoch trok naar binnen vanaf links en schoot met zijn rechter in de benedenhoek. Even later was er nog een kans voor invaller Cairo, hij vond echter doelman Boschker op zijn weg. Twente controleerde het duel daarna, het creëerde nog weinig kansen, maar ook NAC werd niet meer gevaarlijk.

 

Na het duel mocht aanvoerder Blaise Nkufo de schaal omhoog houden. Hij krijg die uit handen van KNVB-directeur Henk Kesler.

 

FC Twente is dit seizoen liefst negentien rondes koploper geweest in de eredivisie en eindigt het seizoen met 86 punten uit 34 wedstrijden. Volgend seizoen zal de ploeg voor het eerst in de historie uitkomen in het hoofdtoernooi van de Champions League.

 

NAC Breda - FC Twente 0-2

 

0-1 Ruiz (23)

0-2 Stoch (74)

 

Arbiter: Blom

Geel: Rajkovic, Van der Leegte, Janssen

Rood: Feher (21)

 

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Feher, Kwakman, Zwaanswijk, Snoyl, De Graaf, Van der Leegte (Loran/69), Gorter, Reuser (Elshot/57), Amoah (Cairo/46), Lurling

 

FC Twente: Boschker, Stam, Wisgerhof, Rajkovic, Tiendalli, Brama, Perez (Tiote/67), Janssen, Ruiz, Nkufo, Stoch (De Jong/84)

 

Slideshow van foto's van supporters op het Van Heekplein in Enschede (fotograaf: Tanja Goossens):

 

 

Overige foto's: TC Tubantia/ANP

Meer over dit onderwerp:
Archief FC Twente kampioen SportDossiers
Deel dit artikel: